• DHC oefent alsnog en scoort tegen DHL-combinatie

Tekst: Wicher Schreuders

Na de uitschakeling voor de finaledag van het toernooi om de Stad Delft Bokaal kwam zaterdagochtend jl. toch nog een DHC-combinatieteam in het veld. Dit gebeurde in een uitwedstrijd tegen een combinatieteam van DHL.

Ondanks het vroege aanvangsuur was het in de volle zon al snel erg heet. Met een mix van spelers die duidelijk nog aan elkaar moeten wennen werd een nuttige wedstrijd gespeeld. Al snel omspeelde Faisal Bannis de DHL-doelman en zorgde voor de 0-1. Na een kwartier spelen liet Iliass Oukhattou de 0-2 aantekenen en kort daarna werd het 0-3 door Faycal Karoumi. Nog voor de rust scoorde Rafik El Ousrouti de 4e treffer. Na de doelwisseling en ook nog diverse wissels in de ploeg werd het door doelpunten van Soner Yigitdol en tweemaal Helder do Rosario uiteindelijk 0-7. Het belangrijkste was uiteraard niet de uitslag, maar dat er alsnog een wedstrijdje gespeeld kon worden. De technische staf kreeg hiermee zonder twijfel weer wat meer inzicht in de diverse mogelijkheden.

Dinsdagavond 16 augustus a.s. oefent vanaf 20.15 uur een voorlopige 1e combinatie thuis tegen Concordia 1. Op zaterdag 20 augustus oefent DHC om 14.30 uur uit bij IJVV de Zwervers in Rotterdam-IJsselmonde. Volgende week dinsdag (23/8) staat dan de oefenwedstrijd DHC 2 – Concordia Zat-2 op het programma, aanvang 20.15 uur.

• DHC maakt eerste oefenminuten op het SDB-toernooi

• Op de 1e speeldag van het jaarlijkse toernooi om de Stad Delft Bokaal speelde DHC dinsdagavond op het terrein van Concordia in Poule A met als tegenstanders Ariston’80 en Full Speed. Zoals bekend is, vertrok eind mei na 14 jaar plotseling trainer/coach Rob de Lange bij DHC. Hij stapte over naar VUC en in zijn kielzog vertrokken vervolgens maar liefst 18 spelers van DHC 1, waarvan 9 naar VUC. Dit betekende dat er slechts 1 speler van DHC 1 bij de club bleef, Karlo Grigic.

Een en ander betekent dat DHC een compleet nieuw 1e elftal op moet gaan bouwen. Na een aantal trainingen betekende de startavond van het SDB-toernooi de allereerste oefenminuten. De selectie voor het 1e elftal is nog zeer voorlopig, mede doordat spelers nog op vakantie zijn of pas net daarvan zijn teruggekeerd. Er ontbraken dan ook nog een aantal mogelijke 1e elftalspelers. Er stond dan ook een mix van 18 spelers die uiteindelijk in het 1e of 2e elftal terecht gaan komen.

De groen-zwarten speelden tegen Ariston’80 alleszins acceptabel. Er werd redelijk gecombineerd met een aantal goede aanvalspogingen, waarbij na een kleine 10 minuten Ariston voor de eerste keer over hun linkerkant diep speelde, waarna de bal schuin voor het doel werd gespeeld en een Ariston-speler de bal voor de uitkomende DHC-doelman Kaan Emre Kocak oppikte en eenvoudig in het doel kon schieten: 0-1. In het vervolg van de wedstrijd bleef DHC proberen gevaarlijk te worden, terwijl Ariston rustig kon afwachten en niet heel vaak bij het DHC-doel kwam. Zonder serieuze kansen kwam het eindsignaal bij 0-1 voor Ariston’80.

Na de 0-0 in de openingswestrijd tussen Full Speed en Ariston was daarmee Ariston al zeker van plaatsing voor de finaledag, want twee van de drie pouledeelnemers gaan over. DHC had in de 2e wedstrijd nu een overwinning nodig om verder te mogen, terwijl voor Full Speed een gelijkspel voldoende zou zijn.

Een jaar geleden stonden Full Speed en DHC 2 tegenover elkaar in de finale, die toen door Full Speed met 1-0 werd gewonnen. Nu was dit een voorrondewedstrijd. Er kwamen in deze wedstrijd, anders dan in de vorige wedstrijd, voor beide teams voldoende kansen om te scoren. Kort na het begin leek DHC te gaan scoren, maar de bal ging net naast het doel. Enige minuten later viel het doelpunt aan de andere kant na een snelle aanval en een voorzet die doeltreffend werd afgerond: 0-1. In het vervolg van de 1e helft leek DHC de gelijkmaker te gaan scoren, maar steeds was de afwerking niet nauwkeurig genoeg. Kort na de doelwisseling was het de Full Speed doelman die een inzet van DHC-er Delano Klink net over de lat kon tikken. Halverwege de 2e helft wist Full Speed van dichtbij de 0-2 te scoren waarmee de wedstrijd beslist was.

Full Speed werd hiermee met 4 punten en een doelsaldo van +2 poulewinnaar, Ariston’80 werd met 4 punten en doelsaldo +1 tweede en DHC werd met laatste in de poule. Daarmee ontbreekt DHC helaas op de finaledag.

DHC maakte de eerste nuttige oefenminuten, waarbij een aantal aardige en positieve punten te noteren waren, maar waarbij ook duidelijk werd waar nog aan gewerkt moet worden door de technische staf.

• De eerste training van het seizoen 2022-2023

De DHC-selectie voor het komende seizoen startte vandaag 26 juli 2022 met de voorbereiding voor de komende voetbaljaargang. Hoofdtrainer John de Letter, geassisteerd door Tolga Turkeri en Francisco Grant namen de negentien potentiële eerste elftalspelers onderhanden. Nadat de spieren met een rond ootje waren losgemaakt werd de training voortgezet met een aantal technische oefeningen. Het traditionele partijtje als afsluiting van de training ontbrak uiteraard niet. Wij stellen graag de technische staf voor het komende seizoen aan u voor.

Scheidsrechter: J. Jung (Schiedam)
    Grensrechters: J. van Ditmarsch (Wijk bij Duurstede) en O. Koster ('sHeerenberg)
    14 min. 1-0
    83 min. 2-0
    87 min. 3-0
    90 min. 3-1 Vincent Romeijn (pen.)

Nick Hasper;
    Manuel Mansanga, Scott Luiten , Joey Emmerink (aanv.), Jeffrey van Roon;
    Max Otten (66 min. Joren Tromp), Levi Schipper, Jessy Nauman;
    Quinten vd Kraaij, Vincent Romeijn, Djurandy Swedo

Boekingen:
    79 min. Djurandy Swedo

Waar DHC na de winst van vorige week vandaag uit bij TAC'90 de winst had moeten pakken om tot aan het einde van het seizoen mee te kunnen blijven doen voor de topposities, viel de beslissing in de slotfase in het voordeel van TAC'90 en gingen de groen-zwartenteleurgesteld het veld af na een uiteindelijke 3-1 nederlaag. DHC had vandaag het balbezit, het grootste deel van de wedstrijd werd gespeeld op de helft van TAC'90, maar TAC'90 scoorde de doelpunten en dus de drie punten. En dat laatste telt. Terwijl DHC zich nu de laatste negen wedstrijden als winnaar van de eerste periode moet richten op lijfsbehoud en de nacompetitie, daar mistte TAC'90 vandaag de tweede periode (die titel ging vandaag naar DOSKO) en richten de Hagenezen zich na de uitslagen van vandaag op destrijd om het kampioenschap.

Bij DHC ontbreekt linkerspits Youri Kooijmans helaas al een aantal weken. Vandaag moest trainer Rob de Lange noodgedwongen ook de geblesseerde middenvelder Frank de Lange aan de kant houden. Djurandy Swedo begon op links in plaats van Roel vd Valk, terwijl Max Otten de plek inneemt van Frank de Lange.

Al in de 2e minuut is duidelijk wat voor wedstrijd dit wordt. De snelle Djurandy Swedo gaat dan al voor de 2e maal langs de Haagse verdediging, maar wordt hard onderuit gehaald. Scheidsrechter Jung volstaat met een vrije trap. Vijf minuten later speelt DHC een crossbal naar rechts van het midden op de alleen doorgaande Jessy Nauman, waar het arbitrale trio buitenspel geeft voor de helemaal links meelopende Djurandy Swedo, waar de bal helemaal niet heen gaat. Kort hierna schiet Max Otten van 16-meter over, naeen actie van Manuel Mansanga. In de 11e min. is er dan een snelle uitval van TAC'90, waar ook buitenspel wordt gegeven. Al in de 14e min. komt de thuisclub op voorsprong. Een actie aan het rechterkant met een lage voorzet, waar op de strafschopstip één van de rood-blauwen simpel de 1-0 kan inschieten. DHC blijf de aanval zoeken en speelt op de helft van de tegenpartij. Jessy Nauman ziet zijn schot gestopt door de Haagse doelman, waar vervolgens Vincent Romeijn voor buitenspel wordt terug gevlagd. Halverwege de eerste helft is er een diepe bal op Jessy Nauman, waar de groen-zwarten appelleren voor hands in de 16-meter, maar scheidsrechter Jung laat doorspelen. Ook acties van Djurandy Swedo en een schot van Max Otten leveren niets op. In de 29e min. breekt opnieuw Jessy Nauman door. Een TAC'90-verdediger achtervolgt hem en probeert hem vast te houden, waar Nauman dan binnen het strafschopgebied onderuit gaat. Scheidsrechter Jung laat doorspelen. Bij één van de snelle counters van TAC'90 tikt DHC-doelman Nick Hasper de bal over. Eén minuut later stopt Haper een schot van dichtbij. Kort voor rust wordt Djurandy Swedo weer onderuit gehaald, waar nu een gele kaart volgt. De rust komt dan met een gezien het spelbeeld verrassende 1-0 voorsprong voor TAC'90.

Direct na de hervatting is er een ongewijzigd spelbeeld met aanvallen van de groen-zwarte bezoekers, waar doelgerichtheid en effectiviteit ontbreken. Schoten van Max Otten, Vincent Romeijn en acties van Jessy Nauman en Manuel Mansanga leveren niets op. Na ruimtien minuten in de 2e helft toont scheidsrechter Jung weer geel na een forse overtreding tegen één van de DHC-ers. Na een klein uur kaatst een schot van Max Otten in het strafschopgebied af op het lichaam van een Haagse verdediger, waar de bal dan net naast het doel gaat. Uit de corner kopt Levi Schipper de bal door, waarna Scott Luiten inkopt. Waar de TAC-doelman dan al is gepasseerd, kopt één van de verdedigers de bal dan op de doellijn net onder de lat vandaan. Vervolgens is er dan aan de andere kant een snelle uitval, waar Nick Hasper de inzet stopt. Voor DHC zijn er dan mogelijkheden voor Djurandy Swedo (via een verdediger corner), voor Vincent Romeijn en voor Jeffrey van Roon (beiden over). Het overwicht van DHC en het balbezit op de TAC'90-helft blijft aanhouden, waar iedereen - vriend en vijand - wacht op de gelijkmaker. In de 83e min. is er een verre lange bal voor de thuisclub, waar de bal vanaf links hoog naar rechts wordt gespeeld op een meter of 25 meter van het DHC-doel. Met de rug naar het doel en in de draai wordt de bal dan door één van de Hagenaars ineens geraakt. Tot ontzetting van DHC en tot grote vreugde van TAC'90 verdwijnt de bal in de uiterste bovenhoek achter DHC-doelman Nick Hasper: 2-0. DHC gaat desondanks met nog meer mensen naar voren om alsnog te scoren, maar enkele minuten later is er dan een verre trap en kan een Haagse invaller alleen voor doelman Nick Hasper de 3-0 inschieten. Daarmee de wedstrijd definitief beslissend. Dat in de slotminuut DHC-invaller Joren Tromp in het strafschopgebied onderuit wordt gehaald en scheidsrechter Jung naar de strafschopstip wijst, waarna Vincent Romeijn voor de 3-1 eindstand zorgt, is voor de statistiek.

DHC was vandaag alleen gebaat bij winst. Waar van de bovenste ploegen TOGB en Boshuizen tegen elkaar gelijk speelden en Spartaan'20 en Vlissingen verloren, had men nog kunnen aanhaken. TAC'90 won nu dus van DHC, DOSKO wint en wint de 2e periode en ook Den Hoorn wint. DHC neemt de 8e plaats in met nu 9 punten achterstand met nog 9 wedstrijden te gaan. Na die 9 wedstrijden volgt voor DHC als winnaar van de 1e periode in juni de nacompetitie.