• DHC met veel moeite naar finale nacompetitie

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 8-6-2024

  Al vele maanden geleden stond voor zaterdag 8 juni 2024 op het DHC-complex een evenement gepland ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ‘Staantribune’, zoals op de omslag staat ‘het magazine over voetbalcultuur’. Lezingen, rondleidingen, muziek, een voetbalquiz en een voetbaltoernooi tussen internationale fans van dit blad voor de echte liefhebbers. Liefhebbers van voetbalnostalgie, oude en traditierijke clubs, alsmede van oude voetbalstadions uit de tijd van voor het grote geld en de miljoenendans in de Champions League. De tijd met naast zitplaatsen ook nog veel staantribunes rondom de velden. De keuze van ‘Staantribune’ om hun jubileumevenement te houden in het DHC Stadion aan de Brasserskade in Delft moge duidelijk zijn.

  Dat er tussendoor ook nog moest worden gespeeld in de halve finale van de nacompetitie 2e/3e klasse, dat werd pas een week tevoren duidelijk. Niet getreurd, zeker niet omdat het met de wedstrijd DHC – Victoria’04 bij enkele mensen herinneringen opriep aan de ontmoeting tussen DHC en Fortuna Vlaardingen (één van de fusiepartners van Victoria’04) uit het seizoen 1961/’62. Op dat moment speelden beide genoemde teams in de Eerste Divisie. Koploper DHC moest op 27 mei 1962, op de slotdag van dat seizoen, uit naar Fortuna Vlaardingen, dat slechts één punt achterstand had. Door een 2-0 zege voor de thuisclub werd deze kampioen en greep DHC naast de titel.

  De realiteit van nu is, dat Fortuna Vlaardingen is opgegaan in de fusieclub Victoria’04 en uitkomt in de 3e klasse, waar het als derde is geëindigd. Tweedeklasser DHC kwam via een tiende plaats in de nacompetitie terecht. DHC had daarmee alles te verliezen en Victoria alleen maar te winnen. In de eerste ronde van deze nacompetitie won DHC uit bij Slikkerveer met 2-1, terwijl Victoria na verlenging met 2-1 de baas was over Overmaas.

  Ondanks enkele kleine kansjes voor de thuisclub, via Giovalli Serbony (prooi voor Victoria-doelman Jochem van der Hoff) en een kopbal van Joey Klijn over het doel, bleek Victoria al snel de betere ploeg. Zij trokken met goed combinatievoetbal ten aanval en brachten daarmee de DHC-verdediging met name in de eerste helft danig in de problemen. De grootste kans op de openingstreffer was echter toch voor DHC toen na een kwartier spelen een voorzet van Kubilay van Oosten door de mee opgekomen Jelle Pearson in kansrijke positie werd ingekopt, maar Victoria-goalie Van der Hoff de bal nog net over de lat kon tikken. Enkele minuten later, na 20 minuten spelen, kwamen de groen-zwarten alsnog op een voorsprong. Uit een door Dominique Ahanhanzo genomen vrije trap kopte Quinten van Zweden knap raak: 1-0. Ook hierna kwamen de bezoekers nog steeds heel goed voor de dag en dit leverde diverse kansen op. Colin Pleijsier schoot diagonaal voorlangs het doel, aanvoerder Oscar Knecht schoot op de lat en een schot van Jur de Visser werd gestopt door doelman Oussama Zayzaoui. Toch scoorde Victoria nog voor de rust verdiend de gelijkmaker. Bij een tamelijk ongestoorde combinatie binnen het strafschopgebied wist Oscar Knecht de bal naar Roy Meerten te spelen, waarna laatstgenoemde de bal in de uiterste hoek plaatste: 1-1. Direct daarna leek Lars Kortleven een volgend doelpunt voor de Vlaardingse bezoekers te gaan scoren, maar DHC-keeper Zayzaoui bracht redding. Hiermee kwam de rust met 1-1, waarmee DHC niet ontevreden mocht zijn.

  Al enkele minuten na de doelwisseling kwam de 1-2 dan toch op het scorebord. Een overtreding van Quinten van Zweden op de Vlaardingse captain Knecht deed de 22-jarige arbiter Ruben Kooy (Krimpen a/d IJssel) terecht naar de stip wijzen. Jur de Visser ging achter de bal staan en stuurde vervolgens koeltjes Zayzaoui naar de verkeerde hoek: 1-2. En dat na 52 minuten spelen. Dit leidde direct tot een aanvallende wissel en omzetting in het team van de thuisclub, want minimaal één doelpunt was nodig om in ieder geval de verlenging te halen. Al snel bleek de omzetting succesvol. Een dieptepass bereikte routinier Giovalli Serbony, die de uitkomende Jochem van der Hoff op uiterst knappe wijze met een lob verschalkte: 2-2. Met nog een half uur te spelen moesten beide ploegen nu voor de winnende treffer gaan, maar ook een fatale tegentreffer zien te voorkomen. Pas nu leek DHC de overhand te krijgen. Doelpogingen van Kubilay van Oosten, tweemaal Serbony en driemaal Sinan Ocal werden een prooi voor doelman Van der Hoof of gingen naast dan wel over het doel. Hier stelden de bezoekers nog maar één serieuze kans tegenover, maar het schot van Joey Fastenau ging buiten bereik van goalie Zayzaoui net naast zijn doel. Gescoord werd er binnen de 90 minuten niet meer.

  De verlenging was hiermee onvermijdelijk. Al na twee minuten scoorde DHC de 3-2 via een wat wonderlijk doelpunt. Een combinatie tussen Sinan Ocal en Kubilay van Oosten deed de vreemd hoog opkaatsende bal – waardoor doelman Van der Hoff volledig mistastte – uiteindelijk weer bij Van Oosten belanden, waarna deze de bal in het lege doel schoof: 3-2. Dit tot groot ongenoegen, ook tot ver na afloop, van alle Victorianen die een buitenspelsituatie meenden te hebben gezien. De neutrale assistent-grensrechter vlagde echter niet, waarmee arbiter Kooy het doelpunt goedkeurde. Drie minuten later was DHC dicht bij een volgende treffer, maar het schot van Quinten van Zweden belandde buiten bereik van de Vlaardingse goalie op de paal. Serbony schoot in de eerste verlenging ook nog eens van dichtbij in het zijnet. Victoria kon hier geen serieuze kansen meer tegenoverstellen. En in deel twee van de verlenging werden beide teams eigenlijk niet meer gevaarlijk. Het was aan beide kanten meer een vallen en opstaan, met veel blessurebehandelingen, in de strijd tegen de vermoeidheid. In de eindfase hield DHC de bal ver op de andere helft in bezit, waardoor Victoria niet meer aan aanvallen toe kwam. Scheidsrechter Kooy floot na nog enkele extra tijd voor het eindsignaal, dat dus kwam met 3-2 voor DHC. Een zwaarbevochten zege tot vreugde van de thuisclub en tot grote teleurstelling van de Vlaardingers.

  DHC zal op zaterdag 15 juni in de finale om één plaats in de 2e klasse spelen tegen het voor DHC totaal onbekende Rhoon, dat in dezelfde 3e klasse als Victoria’04 uitkwam. Rhoon eindigde daarin als tweede, net boven nummer drie Victoria. Rhoon won in de eerste ronde van de nacompetitie thuis na verlenging met 2-1 van Neptunus-Schiebroek (competitiegenoot van DHC) en in de tweede ronde werd thuis met 3-1 (na verlenging) gewonnen van CKC. DHC zal het zeker niet makkelijk gaan krijgen, dat is wel duidelijk. Het nogal tegenvallende spel tegen Victoria zal in de finale beter moeten, maar gezien de voorgaande wedstrijden tegen met name CION en Slikkerveer, moet dat kunnen. De finale van de nacompetitie wordt gespeeld op neutraal terrein, maar waar is op het moment van schrijven nog niet bekend.

 • DHC gaat verdiend verder na winst bij Slikkerveer

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 1-6-24 

  Het team van het trainersduo Wim Baggerman en Burak Uyar moest in de 1e wedstrijd van de Nacompetitie aantreden uit tegen Slikkerveer (Ridderkerk). Dat team, onder leiding van de welbekende Gijs Zwaan, was in de 3e klasse C als 2e geëindigd met na 24 wedstrijden 50 punten en de doelcijfers 69-23. Er was in de nu afgesloten reguliere competitie door Slikkerveer thuis slechts éénmaal verloren (1-2 tegen LMO), maar er werden bovendien na de winterstop vooral grote zeges behaald (tweemaal met 9-0, 4-0 en 4-1), terwijl uit met onder meer 8-1 en 5-0 werd gewonnen. Geen gemakkelijke tegenstander dus voor de Bras-bewoners. Daar kwam nog eens bij dat bij DHC door schorsingen Quinten van Zweden en Sidney Kaffa ontbraken. Bovendien meldde enige uren voor de wedstrijd aanvoerder Giovalli Serbony zich ziek af. Dit leidde tot enige aanpassingen in de opstelling. Het centrale verdedigingsduo werd nu invaller-captain Michael van der Ende met Dylan Durban, terwijl Joey Klijn in de spits werd geposteerd. Op het middenveld begon deze keer Brahim Karoumi in de basis.

  Onder het toeziend oog van redelijk wat DHC-supporters gingen de groen-zwarten energiek en goed spelend van start. In de beginfase kopte Joey Klijn de bal in het strafschopgebied naar Sinan Ocal, maar diens inzet ging net naast het doel. Een doelpoging van Quinten van ’t Hoog werd ternauwernood door een tegenstander geblokt. DHC was de bovenliggende partij, waarbij voortdurend werd aangevallen. Pas na een half uur spelen, nadat scheidsrechter Olav van Hees op het middenveld had laten doorgaan na een vermeende overtreding op Klijn, noteerden we de eerste kans voor de rood-zwarte thuisclub. Bas Mulder verscheen plotseling vrij voor doelman Oussama Zayzaoui maar hij schoot de ontvangen voorzet ruim over het doel. Circa tien minuten later schoot Sem Meulstee ook over het doel van Zayzaoui. Hiermee hebben we de mogelijkheden voor Slikkerveer in de eerste helft wel gehad. In de extra tijd voor het rustsignaal schoot DHC-er Sinan Ocal keihard en onbereikbaar voor doelman Ricardo Kieboom op de lat. Kort hierna werd – nog voor de rust – genoemde Slikkerveer-doelman geblesseerd vervangen door Jordan Capitein, terwijl aan DHC-kant de geblesseerde Dylan Durban het veld verliet voor Jurgylio Limon. Deze ging in de spits spelen, terwijl Klijn in de achterste linie plaats nam. Kort hierna floot scheidsrechter Van Hees voor de rust.

  Na de doelwisseling bleef DHC de bovenliggende ploeg, maar nu kwam er aan de andere kant toch meer ruimte voor de thuisclub. Nadat eerst DHC-invaller Limon over het doel had geschoten, speelde aan de andere kant Sem Meulstee de bal over de uitkomende Zayzaoui, maar de bal ging voor Meulstee te hard en over de achterlijn voor hij er iets zinvols mee kon doen. DHC bleef aandringen. Een voorzet van Sinan Ocal werd door Limon, in kansrijke positie, over het doel gekopt. Een uitstekend schot van Brahim Karoumi werd door invaller-goalie Jordan Capitein maar net over de doellat getikt. Na 70 minuten gaf Dominique Ahanhanzo vanaf de linkerkant een goede voorzet, die bij de 2e paal door de inkomende Joey Klijn diagonaal werd ingeschoten, waarna de bal via de andere paal terug het veld in kwam. Een schot van Kubilay van Oosten werd door Capitein gekeerd, waarna bij een volgende aanval de inzet van Jelle Pearson door de uitstekende invaller-doelman van de thuisclub tot hoekschop werd verwerkt. Uit die corner, na 73 minuten, kwam de bal bij de mee opgekomen Michael van der Ende die zijn inzet in het doel zag belanden: 0-1. Tot grote vreugde van alle groen-zwarten. DHC bleef aanvallen en kreeg voldoende kansen om verder uit te lopen. Maar nadat Sem Seifi aan de andere kant had overgeschoten, werd in de volgende aanval van Slikkerveer door arbiter Van Hees een actie van Joey Klijn binnen de beruchte lijnen als hands bestraft, wat door Klijn en de andere DHC-ers werd bestreden. Maar aangezien de neutrale assistent-scheidsrechter zei niet gezien te hebben of het wel of niet hands was, maar de arbiter het van dichtbij wel gezien had, werd de bal op de stip gelegd. Hoewel DHC-goalie Oussama Zayzaoui er heel dichtbij zat, was de trap van Romain van Bruggen doeltreffend: 1-1. Een enorme opsteker voor Slikkerveer, maar een grote domper voor de DHC-ers. De groen-zwarten waren immers de gehele wedstrijd veel sterker geweest, hadden al lang op een grotere voorsprong moeten staan, maar nu stond het na 86 minuten toch 1-1. Een verlenging leek onvermijdelijk. DHC wilde het echter zo ver niet laten komen, dat was wel duidelijk. Er werd nog zo goed mogelijk aangezet. De voor Sinan Ocal ingevallen Angelo Groen schoot, op aangeven van Kubilay van Oosten, net over het doel. Bij het andere doel dacht Sem Meulstee de winnende goal in te koppen, maar er was door de neutrale grensrechter al voor buitenspel gevlagd en door de arbiter vervolgens afgefloten. DHC bleef het proberen. In blessuretijd kreeg DHC aan de zijlijn een vrije trap te nemen. Joey Klijn plaatste de bal hoog en ver bij de tweede paal, waar de inkomende aanvoerder Michael van der Ende de bal beheerst en prachtig in het doel schoot: 1-2. Zijn tweede treffer van de dag. De vreugde in het Delftse kamp was begrijpelijkerwijze groot. Dat in de resterende blessuretijd Kubilay van Oosten en Anass Attahiri door de Slikkerveer-doelman Capitein van meer doelpunten werden afgehouden, dat deed er niet meer toe. DHC vierde een klein feestje, want de eerste horde om het behoud van het tweedeklasserschap was genomen.

  In de volgende ronde van deze Nacompetitie speelt DHC op zaterdag 8 juni thuis in eigen Stadion tegen het Vlaardingse Victoria’04 (3e in 3D), dat na verlenging met 2-1 won van Overmaas (3e in 3C). Van onderschatting mag opnieuw geen sprake zijn. Dat is dan de 2e horde om lijfsbehoud voor de groen-zwarten in een serie van maximaal drie wedstrijden. Alleen bij winst gaat men door. Met de gedrevenheid van de meest recente wedstrijden is er weer hoop voor de Delftse traditieclub

 • DHC wint zeer verdiend van CION (4-2) en houdt kans op klassebehoud

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 25-5-24 

  Op de laatste reguliere speeldag stond DHC thuis tegen kampioenskandidaat CION voor de haast onmogelijke opgave om te winnen om met zekerheid niet rechtstreeks te degraderen. Immers, DHC stond voor de wedstrijden van deze dag op de elfde plek, met 23-23 in punten gelijk met nummer 12 Neptunus-Schiebroek, dat echter een veel slechter doelsaldo had. Neptunus speelde uit bij nummer 10 Vitesse Delft dat op 23-25 stond. Net daarboven stond Berkel als negende met 23-26 en Nieuwerkerk als achtste met 23-26. Bovenaan stond SC Monster met 23-48, maar hun thuisopgave tegen het al gedegradeerde Hillegersberg leek een makkelijke opgave te worden. DHC’s tegenstander CION stond met 23-47 op de tweede plaats, moest zelf winnen en hopen op een misstap van Monster om kampioen te kunnen worden. Gezien de belangen boven- en onderin werd aan de Brasserskade door vele aanwezigen voortdurend op de mobiele telefoons gekeken naar de actuele standen op de andere velden, terwijl er ook regelmatig met mensen bij die andere wedstrijden contact werd gehouden.

  De groen-zwarte thuisclub - waar vandaag aanvoerder Giovalli Serbony centraal achterin speelde en Joey Klijn in de spits – kwam goed uit de startblokken. Dat resulteerde al na 3 minuten in een 1-0 voorsprong. Een dieptepass van Dominique Ahanhanzo zette Joey Klijn alleen voor de Vlaardingse doelman Bryan Struis, die vervolgens kansloos was op de inzet van Klijn: 1-0. In de daaropvolgende minuten was DHC gevaarlijk via met name Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten. Na een klein kwartier scoorde Sinan Ocal na een pass van Quinten van Zweden. Scheidsrechter Joey Meuwese (Zoetermeer) volgde het vlagsignaal van de CION-clubassistent, maar volgens vele toeschouwers was er totaal geen sprake van buitenspel. Het zou nog ruim een kwartier duren, totdat na 31 minuten spelen alsnog de 2-0 op het scorebord kwam. Na een pass van Joey Klijn kwam Kubilay van Oosten voor het doel, waar hij goalie Struis klopte: 2-0. Bij het aanbreken van de rust, was de conclusie dat DHC terecht met 2-0 voor stond, maar de kansen op een veel grotere voorsprong had laten liggen. Bij CION drong – gezien de veronderstelde langdurige gelijke tussenstand bij SC Monster – Hillegersberg – het besef door, dat het kampioenschap voor CION voor het grijpen lag, maar dan zou aan de Brasserskade wel moeten worden gewonnen.

  CION kwam na de doelwisseling zonder twijfel met goede bedoelingen het veld in, maar al heel snel – na 47 minuten – speelde Quinten van Zweden de bal op Joey Klijn, die de bal doorspeelde naar Sinan Ocal. Deze bedacht zich geen moment en schoot keurig binnen: 3-0. Enkele minuten later, na 50 minuten, deed CION wat terug via een afstandsschot van Randy Bakboord, die de 3-1 liet aantekenen. CION drong in deze fase van de wedstrijd stevig aan, terwijl in diezelfde periode via de verkregen ruimte nogal wat kansen voor DHC onbenut bleven.  Een inzet van Quinten van Zweden bracht de bal bij Kubilay van Oosten, waarna diens doelpoging een prooi werd voor Bryan Struis. Een schot van Sinan Ocal werd door Struis verwerkt tot hoekschop. Kort hierna legde Ocal de bal breed op Joey Klijn, waarna zijn inzet door de Vlaardingse doelman werd gestopt. Een schot van Quinten van Zweden ging net over het doel. CION probeerde uit alle macht om minimaal de aansluitende treffer te scoren om zo in ieder geval nog een kampioenskans te houden, maar de Delftse verdediging bleef succesvol in het verweer. Een geweldige kans om de wedstrijd te beslissen kwam na 83 minuten voor de opkomende DHC-linksachter Dominique Ahanhanzo, die vanaf de linkerkant diagonaal op het doel afging, maar vrij voor Bryan Struis er niet in slaagde om de bal langs die doelman te schuiven. Daarmee bleef het toch nog spannend in de eindfase. En dat werd het zeker toen een minuut later CION op de rand van het strafschopgebied een vrije trap kreeg toegewezen. Een kennelijk ingestudeerde vrije trap werd door Jeffrey Pols in de hoek geschoten: 3-2, met nog circa zes minuten te spelen. Drie minuten later, na 87 minuten, maakte aan de andere kant de over rechts opkomende Gio Agostien aan alle onzekerheid een einde door de bal uitstekend in de korte hoek in te schieten: 4-2. Dat in de daaropvolgende slotminuten, waaronder ook nog wat extra tijd, eerst CION-speler Danny Koetsier en vervolgens DHC-er Sidney Kaffa beiden met tweemaal geel en dus rood van het veld moesten, dat was niet belangrijk meer voor de wedstrijd van vandaag. Maar het betekent wel dat beiden in de komende Nacompetitie (voor CION om promotie omhoog, voor DHC tegen degradatie) het eerstvolgende duel moeten toekijken. Dat geldt ook voor DHC-er Quinten van Zweden die zijn 7e gele kaart opliep en daarmee één wedstrijd schorsing. Hierna vond scheidsrechter Joey Meuwese het wel mooi geweest.

  De groen-zwarte thuisploeg speelde een redelijk goede wedstrijd, waarin het zeer verdiend won van kampioenskandidaat CION, dat voor aanvang van deze speeldag op de 2e plaats stond. De 4-2 zege had veel ruimer kunnen zijn, waarbij al in de 1e helft werd verzuimd een grotere afstand te nemen dan de 2-0 ruststand die nu halverwege op het scorebord stond. CION viel zeer tegen, zeker in de eerste helft. Men leek DHC zwaar te onderschatten, terwijl men kennelijk ook niet meer echt geloof had in serieuze titelkansen. Maar hoe langer SC Monster gelijk bleef staan tegen Hillegersberg, hoe groter die kans leek. Hoewel: CION zelf stond de gehele wedstrijd tegen DHC achter en mocht geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. De kans op een gelijkspel duurde wel geteld drie minuten: van het moment dat het na 84 minuten 3-2 werd tot het moment dat DHC er drie minuten later 4-2 van maakte.

  De uitslagen op de laatste speeldag van de reguliere competitie betekenen, dat SC Monster (1-0 winst op degradant Hillegersberg) kampioen werd. CION werd door de nederlaag bij DHC voor de 2e plaats gepasseerd door de Vlaardingse stadsgenoot VFC (1-2 winst bij HBSS). Onderaan speelde Nieuwerkerk (2-3 winst uit bij Oliveo) zich veilig, terwijl Berkel (5-2 winst op Verburch) 9e werd en daarmee in de Nacompetitie terecht komt. DHC werd 10e, in punten gelijk met (maar met een beter doelsaldo dan) nr. 11 Neptunus-Schiebroek, dat met een 2-3 zege bij Vitesse Delft ervoor zorgde dat de bewoners van Tanthof-Zuid rechtstreeks degraderen.

  DHC zal op zaterdag 1 juni a.s. in de Nacompetitie moeten aantreden uit bij Slikkerveer (Ridderkerk), dat op de 2e plaats is geëindigd in de 3e klasse C. Van onderschatting kan en mag geen sprake zijn. Maar hetgeen de Delftse Stadionclub liet zien in de recente wedstrijden tegen ‘hoogvliegers’ VFC (nipt 2-1 verlies) en CION (4-2 winst) geeft hoop en vertrouwen voor die Nacompetitie.

 • DHC verliest onnodig bij VFC (2-1) – Wedstrijd overschaduwd door randzaken

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 18-5-24 

  Bij aanvang van de uitwedstrijd tegen VFC wist DHC wat de opdracht was in de eerste van de twee slotwedstrijden van de reguliere competitie: punten pakken! En dat bij de nummer 3 van de ranglijst, waarvan thuis overigens slechts in de slotfase met 0-1 was verloren. Misschien dat er iets mogelijk zou zijn, hoewel de groen-zwarten moesten beginnen zonder de geschorste Joey Klijn en routinier Giovalli Serbony, die gedurende het Pinksterweekend voor het goede doel meeliep in de RoPa-Run.

  DHC begon heel energiek en gedreven aan de wedstrijd. Dit leidde al na 11 minuten tot een voorsprong. Quinten van ’t Hoog passte vanuit het middenveld naar zijn voornaamgenoot Quinten van Zweden, die de bal speelde naar Kubilay van Oosten waarna zijn inzet bij de tweede paal werd ingeschoten door de mee opgekomen rechtsachter Jelle Pearson: 0-1. Een opsteker voor de gasten, die via diverse snelle aanvallen gevaarlijk bleven via met name het aanvalstrio Sinan Ocal, Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten. VFC had in die fase weliswaar meer balbezit, maar werd niet echt gevaarlijk. Na een half uur spelen claimden de Vlaardingers een strafschop na vermeend hands door een Delftse verdediger, maar scheidsrechter Remko Lochtenberg (Sassenheim) wees die claim gedecideerd af. DHC leek met een voorsprong de rust te gaan halen, maar na 40 minuten viel toch nog de gelijkmaker. De uit een hoekschop volgende kopbal van een VFC-er leek een veilige prooi te worden voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui, maar de uit zijn handen springende bal werd in de rebound eenvoudig ingeschoten door Nordin van Mil: 1-1. In de blessuretijd van de eerste helft schoot eerst VFC-er Aaron de Bruin op de lat, waarna aan de andere kant een pass van Dylan Durban de diepgaande Sinan Ocan bereikte, maar de door hem ingeschoten bal was na het vlag- en daarna fluitsignaal voor buitenspel van geen betekenis meer.

  Bij het verlaten van het veld richting de onder de tribune gelegen kleedkamers ging het vervolgens helemaal mis. Na het gedurende de gehele eerste helft door een deel van de supporters van de thuisclub via spreekkoren voortdurend beledigen van diverse DHC-spelers, de club en hun voorzitter werden de DHC-ers die nu wat terug riepen opnieuw verbaal belaagd en ook met bier overgoten. De verhitte gemoederen – bij het verlaten van het veld en daarna in de catacomben – konden wel weer worden gesust, maar fraai was het niet.

  In de tweede helft begonnen de groen-zwarten wederom heel energiek en aanvallend. Al snel belandde een schot van de ingevallen Brahim Karoumi op de lat. Vervolgens leidde een aanval via Karoumi en Quinten van Zweden tot een schot van Sinan Ocal net over het VFC-doel. Aan de andere kant kon Oussama Zayzaoui met enige moeite redding brengen na een vrije trap van Joep Pranger. Na 59 minuten kreeg de thuisclub op de linkerkant een vrije trap te nemen die van kort voor het doel werd ingekopt door Coen Bokx. Hoewel Zayzaoui nog wel zijn hand tegen de bal aan kreeg, verdween die toch in het doel: 2-1. DHC gaf het uiteraard nog lang niet op.  Enkele minuten later leidde dit tot een combinatie tussen Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten, maar deze werd vanwege buitenspel teruggefloten. Vervolgens, met nog zeker 15 minuten op de klokken, ontplofte het helaas weer op de tribune, waar overigens de spreekkoren tegen de DHC-ers onverkort door waren gegaan. Rondom één van de uitgevallen DHC-ers ontstond op de tribune verbaal geweld en duw- en trekwerk. Dit werd uiteraard ook gezien door de DHC-spelers op het veld, die hun medespeler te hulp wilden komen. Dat bleek gelukkig niet nodig en werd voorkomen. Arbiter Lochtenberg staakte hierop de wedstrijd tijdelijk. Hij vroeg vervolgens aan de thuisclub om het tribunedeel boven de in- en uitgang naar de kleedkamers te ontruimen, maar dat stopte ook daarna de spreekkoren niet. Na de hervatting volgden nog ruim 15 minuten, waarin DHC uit alle macht probeerde de 2-1 achterstand goed te maken. Met voortdurend aanvallen, waarbij aan VFC noodgedwongen ruimte werd geboden, werd geprobeerd de gelijkmaker te scoren. Een inzet van Kubilay van Oosten werd gekeerd door VFC-doelman Max Verkade, invaller Sidney Kaffa schoot in het zijnet en Quinten van Zweden stuitte ook op de keeper van de thuisclub. Twee minuten voordat de blessuretijd zou ingaan, werd bij een volgende groen-zwarte aanval Brahim Karoumi ten val gebracht, hetgeen arbiter Lochtenberg gedecideerd naar de stip deed wijzen. Een buitenkansje voor DHC om de dik verdiende gelijkmaker en in ieder geval één zeer belangrijk punt te scoren. Quinten van Zweden pakte de bal, legde die op de stip en nam zijn aanloop: laag in de hoek, maar VFC-doelman Max Verkade (die kennelijk bekend staat als een goede ‘penalty-killer’) stopte de bal. De teleurstelling bij de DHC-ers was groot, de resterende tijd te kort. De teleurstelling over de onnodig uit handen gegeven punten - in een wedstrijd waarin DHC grotendeels zeker gelijkwaardig en soms ook beter was dan de nummer 3 van de ranglijst – was groot. Slechts terloops werd naar de uitslagen van de andere wedstrijden in de poule gekeken, maar het belangrijkste was toch dat DHC zelf nul punten kon bijschrijven.

  Nadat de eerste DHC-spelers zich gedoucht en omgekleed naar de kantine hadden begeven, ontstond helaas ook daar weer het nodige verbale gedoe, met dreiging tot meer. Inmiddels had de thuisclub al tijdens de wedstrijd de hulp van politie ingeroepen, die nu na afloop ineens met wel heel veel mensen en overdreven uitrusting ter plekke kwamen. De complete groep DHC-ers werd bevolen de kantine en vervolgens het terrein te verlaten. En dit omdat een deel van het thuispubliek zich gedurende de gehele wedstrijd verbaal heeft misdragen. Maar zoals andere tegenstanders ons eerder al hadden verteld, is dergelijk wangedrag bij de thuiswedstrijden van VFC kennelijk ‘normaal’. Te triest voor woorden. De wedstrijd – waarin gewoon werd gevoetbald zonder welke gekke dingen dan ook – had meer aandacht verdiend dan alle onnodige randzaken die met voetbal op zich niks te maken hebben.

  Wat betreft de overige uitslagen op de voorlaatste speeldag: HBSS won, Nieuwerkerk verloor, Vitesse Delft was vrij, Berkel won uit bij Neptunus-Schiebroek, DHC en Hillegersberg verloren. De stand onderaan is nu: 8. Nieuwerkerk 23-28; 9. Berkel 23-26; 10. Vitesse Delft 23-25; 11. DHC 23-23; 12. Neptunus-Schiebroek 23-23; 13. Hillegersberg 23-9. Het programma op de laatste speeldag luidt: DHC – CION (nummer 2 van de ranglijst, slechts één punt achter op koploper SC Monster), Berkel – Verburch, HBSS – VFC, Vitesse D. – Neptunus-Schiebroek, Oliveo -Nieuwerkerk en SC Monster – Hillegersberg. Zoals bekend betekent plek 8 en hoger lijfsbehoud, spelen de nummers 9 tot en met 11 in de Nacompetitie en betekent plek 12 en 13 directe degradatie. De actuele plek op de ranglijst zegt niets over het resultaat van de eerstkomende wedstrijd. Hoop doet leven.

  Jammer dat een best wel aardige en op zich sportieve wedstrijd werd overschaduwd door randzaken die niet op een voetbalveld thuis horen.

 • DHC in problemen na verlies tegen Verburch

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 11-5-2024

  Na de 1-2 zege bij Neptunus-Schiebroek vorige week wist DHC wat men moest doen in de thuiswedstrijd tegen Verburch, namelijk weer winnen. Alleen dan was immers nog van alles mogelijk, zelfs direct lijfsbehoud. Daarvoor moet men minimaal op plek 8 terecht komen. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Verburch was de stand onderin: 7. HBSS 21-27; 8. Nieuwerkerk 21-25; 9. DHC 21-23; 10. Neptunus-Schiebroek 21-23; 11. Berkel 22-23; 12. Vitesse Delft 22-22; 13. Hillegersberg 21-9. Veel spanning, zeker ook gezien de nog resterende onderlinge wedstrijden. Verburch stond met 21-30 op een onbezorgde 6e plaats.

  In het zonovergoten stadion aan de Delftse Brasserskade kwam Verburch uitstekend uit de startblokken. Al na 3 minuten werd een voorzet van de rechterkant ongeveer op de penaltystip opgepikt en ingeschoten door Vince van der Knaap. De thuisclub herstelde zich echter heel snel van deze tegenvaller, want na 6 minuten bereikte aan de andere kant een voorzet vanaf rechts Quinten van Zweden, die de bal onhoudbaar in de kruising schoot: 1-1. In de fase daarna golfde het spel op en neer, waarbij Verburch lichtjes een overwicht had. Grote kansen deden zich aan beide kanten echter lange tijd niet voor. Na een half uur spelen kwam de volgende treffer dan ook letterlijk uit de lucht vallen. Een hoge bal leek eenvoudig door DHC-doelman Oussama Zayzaoui gepakt of weggestompt te gaan worden, maar net toen hij dat wilde doen was daar het hoofd van Vince van der Knaap die hoog opspringend de 1-2 op het scorebord bracht. Kort voor het rustsignaal van arbiter Orlando Duivestein (Rotterdam) viel een ver schot van Justin de Kok bovenop de lat van het doel van Zayzaoui, zodat de theestand 1-2 was.

  Na de doelwisseling gingen de groen-zwarten energiek van start. Bij vrijwel de eerste aanval werd Quinten van Zweden binnen de beruchte lijnen vastgehouden en hij kwam daardoor ten val. Scheidsrechter Duivestein aarzelde geen moment en wees naar de stip. Aanvoerder Giovalli Serbony nam zijn verantwoordelijkheid en zette zich achter de bal. Met een gewaagde Panenka-trap bracht hij de 2-2 op het scorebord. DHC geloofde er weer in en ging op jacht naar een voorsprong. Verburch dacht daar echter anders over en gaf zich zeker niet zomaar gewonnen. Na 54 minuten kregen de Westlanders aan de rechterkant een vrije trap te nemen, die midden voor het doel door Levi van der Kaay doeltreffend werd ingekopt: 2-3. En weer moest DHC op jacht naar de gelijkmaker en eigenlijk daarna ook nog naar een winnende treffer. Mogelijkheden kwamen er wel. Na 60 minuten ging Serbony diep alleen richting doel, maar na het vlagsignaal van de Verburch-grensrechter voor buitenspel gaf scheidsrechter Duivestein alsnog een vrije trap voor DHC op de middenlijn vanwege een eerdere overtreding. Enkele minuten later bereikte een voorzet van Dominique Ahanhanzo Serbony, maar zijn inzet ging net naast het doel. Na een voorzet van de inmiddels ingevallen Brahim Karoumi (terug na een maandenlange schorsing vanwege een voorval bij het zaalvoetbal) leverde een volgende inzet van Serbony niet meer op dan een hoekschop. Een kopbal van Karoumi werd een prooi voor Verburch-doelman Tony Zuyderwijk. In het vervolg van het slotoffensief van DHC ging bij een hoekschop zelfs doelman Zayzaoui nog mee naar voren, maar ook dat leverde onvoldoende op. Het meest gevaarlijk werd DHC nog in de door scheidsrechter Duivestein ruim toegemeten extra tijd, want na 5 minuten in die extra tijd leidde een door Sinan Ocal genomen hoekschop tot een onoverzichtelijke scrimmage net voor en op de doellijn, waarbij de bal mogelijk wel of niet die lijn passeerde, maar er was geen VAR om daar een definitief oordeel over te vellen. Enige minuten later belandde een door Karoumi genomen vrije trap in het zijnet. Kort hierna was het – na 11 minuten extra tijd – dan toch echt genoeg geweest naar het oordeel van scheidsrechter Duivestein. Hiermee was en bleef het 2-3 in het voordeel van Verburch. Dit alles uiteraard tot grote teleurstelling van alles wat groen-zwart is.

  De aangeslagen en zwaar teleurgestelde groen-zwarten namen na enige tijd dan toch maar eens kennis van de overige uitslagen. Daarna kon de stand opgemaakt worden. Concurrenten HBSS, Nieuwerkerk en Vitesse Delft bleken alle gewonnen te hebben. Berkel was vrij. Naast DHC verloren ook Neptunus-Schiebroek en het al gedegradeerde Hillegersberg. Daarmee is de stand onderaan: 7. HBSS 22-30; 8. Nieuwerkerk 22-28; 9. Vitesse Delft 23-25; 10. Berkel 22-23; 11. DHC 22-23; 12. Neptunus-Schiebroek 22-23; 13. Hillegersberg 22-9. Verburch staat met 22-33 op de 6e plaats. DHC moet in de resterende twee wedstrijden nog spelen tegen twee clubs die nog zicht hebben op het kampioenschap, te weten tegen VFC (nr. 3, uit) en CION (nr. 2, thuis). Hoopgevend is dan wel weer, dat DHC in de eerste competitiehelft van die twee clubs beide keren ternauwernood met 1-0 verloor. Een loodzwaar programma, waarin de groen-zwarten moeten stunten om minimaal de nacompetitie te halen. De naaste concurrenten spelen in enkele gevallen ook nog tegen elkaar (met name Neptunus – Berkel en Vitesse D – Neptunus staan nog op het programma), dus daarmee gaan een aantal van hen zeker nog punten halen. DHC zal er alles aan moeten doen om in de twee slotwedstrijden nog een aantal punten bijeen te krijgen. Overigens kwam er door deze thuisnederlaag een einde aan een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden, de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen SC Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld en twee keer werd gewonnen.

 • DHC pakt strohalm door winst bij concurrent Neptunus-Schiebroek

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 4-5-2024 

  Het belang van de wedstrijd tussen Neptunus-Schiebroek en DHC was heel duidelijk: DHC moest in Rotterdam-Noord één van de naaste concurrenten verslaan om nog een kans te behouden op handhaving in de tweede klasse. Met vooraf drie punten achterstand op de Rotterdammers (Neptunus stond 9e met 20-23, DHC 11e met 20-20) en nog slechts vier wedstrijden te spelen, was de opgave loodzwaar.

  De beginfase van de wedstrijd was voor de thuisclub. Zij kwamen duidelijk beter uit de startblokken, waren direct veel op de DHC-helft te vinden en lieten DHC nauwelijks aan de bal komen. Al na vijf minuten noteerden we de eerste kans voor de thuisclub, ingeleid door balverlies in de Delftse verdediging. Een goed schot van Neptunus-speler Sander Duin werd door DHC-keeper Oussama Zayzaoui uitstekend uit de kruising geranseld. Een minuut later schoot Neptuniaan Karam Bensedjed net naast het door DHC te verdedigen doel. Pas hierna kwam DHC langzamerhand aan aanvallen toe. Na circa tien minuten spelen kreeg DHC net buiten de beruchte lijnen kort achter elkaar twee vrije trappen te nemen. De eerste van de twee verdween in de muur, maar de volgende ging slechts net over de doellat. Hier putte de Delftse ploeg kennelijk moed uit, want vanaf dat moment kwam men meer op die andere helft. Na 18 minuten spelen gaf de nu centraal achterin geposteerde Giovalli Serbony een fraaie dieptepass, die door Sinan Ocal werd opgepikt, waarna hij in de draai behendig twee Rotterdamse verdedigers omspeelde en alleen voor doelman Marco Smits inschoot: 0-1. De goed leidende arbiter Marcel Smit (Monster) negeerde terecht de vlaggende clubgrensrechter, want van buitenspel kon onmogelijk sprake zijn. Gesterkt door deze voorsprong werd DHC de bovenliggende ploeg. Vijf minuten later, halverwege de eerste helft, bereikte een goede uittrap van goalie Zayzaoui de diepgaande Kubilay van Oosten die vanaf links van dichtbij in de korte hoek mikte, maar doelman Smits kon ternauwernood die inzet keren. Na 37 minuten spelen gaf Quinten van Zweden vanaf de linkerkant een goede voorzet, die door de mee opgekomen rechtsachter Jelle Pearson lichtjes koppend werd beroerd, maar wel zodanig dat de bal onbereikbaar in de verre bovenhoek verdween: 0-2. Een ruime voorsprong voor de groen-zwarten, maar de vaste supporters wisten maar al te goed hoe vaak DHC in de afgelopen weken al onnodig een ogenschijnlijk veilige voorsprong uit handen heeft gegeven. In de eindfase van de eerste helft was het woord aan Neptunus. Een kopbal van Sander Duin werd een prooi voor doelman Zayzaoui, terwijl een inzet van Jeilli Moreno gedecideerd door arbiter Smit werd afgefloten vanwege buitenspel.

  Na de doelwisseling was de beginfase wederom voor de thuisclub, maar Zayzaoui stond op zijn post bij inzetten van Tobi Fasanya en Jeilli Moreno. Na een kwartiertje stopte de DHC-doelman ook de inzet van Karam Bensedjed, maar in de rebound wist Sander Duin de bal alsnog in te schieten: 1-2. En daarmee was de spanning weer volop terug. Enkele minuten later mocht Neptuniaan Machiel Lourens overigens heel blij zijn dat zijn overtreding op DHC-er Quinten van Zweden slechts met geel werd bestraft. Na 21 minuten schoot diezelfde Van Zweden van grote afstand de bal over de Rotterdamse doelman Smits richting kruising, maar via onderkant lat en binnenkant paal caramboleerde de bal het veld weer in. Een inzet van Sinan Ocal werd een prooi voor diezelfde Smits. DHC verzuimde een ruimere voorsprong te nemen, Neptunus mocht er daardoor in blijven geloven. Na ruim een half uur verdween een inzet van Max Bronswijk via het been van DHC-verdediger Joey Klijn overigens ook op de lat. Net voor het ingaan van de extra tijd had Kubilay van Oosten de wedstrijd definitief kunnen beslissen toen hij na een solo alleen voor doelman Smits verscheen, maar in kansrijke positie alsnog naast schoot. Daarmee bleef het ook in de bijna 7 minuten ‘verlenging’ toch nog onnodig spannend. Het eindsignaal van scheidsrechter Marcel Smit betekende dat DHC met de 1-2 zege terecht met drie punten in de tas naar Delft kon vertrekken.

  De hieraan voorafgaande laatste overwinning van DHC dateerde van 9 maart toen thuis tegen hekkensluiter Hillegersberg met 1-0 werd gewonnen.  Sindsdien werd viermaal achtereen gelijk gespeeld en nu dus eindelijk weer eens gewonnen. Hiermee is DHC nu zeven wedstrijden achtereen én ruim twee maanden ongeslagen: de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen SC Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld en twee keer werd gewonnen. Als de groen-zwarten de ongeslagen reeks nog enige tijd weten te verlengen, dan is er nog van alles mogelijk. Door de overige uitslagen is de stand onderaan nu als volgt: 7. HBSS 21-27; 8. Nieuwerkerk 21-25; 9. DHC 21-23; 10. Neptunus-Schiebroek 21-23; 11. Berkel 22-23; 12. Vitesse Delft 22-22; 13. Hillegersberg 21-9. Zoals bekend moeten er 24 wedstrijden worden gespeeld. Om zich rechtstreeks veilig te spelen dient men minimaal 8e te worden. De plaatsen 9, 10 en 11 betekenen deelname aan de Nacompetitie voor degradatie; de nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, hetgeen na vandaag voor Hillegersberg nu al een feit is. DHC speelt de komende drie wedstrijden achtereenvolgens tegen Verburch (nr. 6, thuis), VFC (nr. 3, uit) en CION (nr. 2, thuis). Een loodzwaar programma, maar met de verdiende overwinning van vandaag pakte DHC de laatste strohalm, want zelfs rechtstreekse handhaving is nu nog mogelijk.

 • DHC verspeelt bij Westlandia opnieuw voorsprong

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 13-4-2024

  Opnieuw was een voorsprong van DHC, nu in de uitwedstrijd bij Westlandia Zaterdag-1, niet voldoende om weer eens een broodnodige zege te boeken. De laatste overwinning van de groen-zwarten dateert van 9 maart toen thuis tegen hekkensluiter Hillegersberg met 1-0 werd gewonnen. Sindsdien werd nu voor de vierde achtereenvolgende maal gelijk gespeeld. Tegen HBSS werd teruggekomen van een achterstand, maar tegen Berkel, Vitesse Delft en nu tegen Westlandia werd steeds in de eindfase een voorsprong verspeeld. Het niet-winnen maar gelijkspelen scheelt vele punten, die de Brasserskade-club heel erg nodig had en heeft. Het in de drie meest recente wedstrijden steeds uit handen geven van een voorsprong scheelt maar liefst zes punten. Een wereld van verschil op de ranglijst. Overigens is DHC nu zes wedstrijden achtereen ongeslagen: de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen SC Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld, maar slechts één keer werd gewonnen.

  De beginfase van de wedstrijd op een zonovergoten sportpark De Hoge Bomen, waar het aantal toeschouwers overigens zeer tegenviel en zeker de 50 niet overschreed, was voor de gasten uit Delft. Al in de eerste minuut leverde de opkomende verdediger Luis Tumba een goede voorzet af, waarna Uzuell Koempai van dichtbij net naast het doel kopte. Westlandia stelde daar na 12 minuten een doelpoging van Rick van Schie tegenover, maar zijn inzet ging voorlangs het doel van Oussama Zayzaoui. Enkele minuten later leidde een uitstekende aanval via Giorgen Agostien en Ouanis el Kadaoui tot een kans voor Jurgylio Limon, maar zijn inzet verdween net naast het doel van Tim Janssen. Na circa 20 minuten zwakte het beginoffensief van DHC wat af en kwamen de Westlanders geleidelijk beter in de wedstrijd. Een overtreding van Michael van der Ende op de Westlandse topscorer Tim van der Voort, net buiten de beruchte lijnen, leverde na 23 minuten de DHC-er zijn 7e gele kaart van het seizoen en daarmee 1 wedstrijd schorsing op. Van der Voort plaatste zich achter de bal. Zijn vrije trap leidde via de muur tot niet meer dan een hoekschop. Die leverde vervolgens niets op, waarna de bal uiteindelijk in handen kwam van DHC-goalie Zayzaoui. Terwijl iedereen zich concentreerde op een Delftse aanval, speelde Zayzaoui vlakbij op het middenveld Giorgen Agostien aan, die door een in zijn rug staande Westlandiaan van de bal werd beroofd, waarna Merlijn Steenman en Tim van der Voort als duo ongehinderd voor Zayzaoui kon opduiken, waarna Van der Voort eenvoudig de 1-0 kon binnentikken. Een cadeautje. DHC was begrijpelijkerwijs hierdoor wat aangeslagen, maar geleidelijk aan werd de aanval weer opgezocht. Met name Jurgylio Limon, Ouanis el Kadaoui en Sinan Ocal waren soms wel kansrijk, maar niet succesvol. Meer dan enkele hoekschoppen leverde het aanvankelijk niet op. Kort voor het rustsignaal, na 42 minuten, werd uit een vrije trap vanaf de zijlijn in het strafschopgebied Angelo Groen bereikt, die met een simpele voetbeweging de bal tegen het net deed belanden: 1-1. Op slag van rust kwam de diepgaande Sinan Ocal alleen voor de uitkomende doelman Tim Janssen, maar laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit deze strijd.

  Direct na de theepauze kwam DHC-er Ouanis el Kadaoui na een goede actie vlak voor doelman Janssen, waarna El Kadaoui de bal uitstekend naar de verre bovenhoek liet draaien, maar doelman Janssen bracht op schitterende wijze redding ten koste van een hoekschop. Maar ook Westlandia werd, enige minuten hierna, gevaarlijk. Nadat de uitlopende doelman Zayzaoui was omspeeld werd de bal door Van der Voort hoog richting het doel gespeeld, waar echter aanvoerder Giovalli Serbony hoog opspringend de bal onder de lat weg kon koppen. Er werd aan beide kanten geprobeerd om de leiding te nemen, met daarbij kansen voor beide teams. Het waren de bezoekers die na 62 minuten de voorsprong namen nadat een uitstekende pass van Jurgylio Limon de diepgaande Sinan Ocal bereikte, die vervolgens alleen voor Janssen de 1-2 liet aantekenen. Twee minuten later speelde Ocal de bal op Ouanis el Kadaoui, die van dichtbij niet binnen, maar net over het doel schoot. Weer wat later, na 68 minuten, speelde Ocal wederom de bal naar de diepgaande El Kadaoui, maar de uitkomende doelman Janssen bracht ternauwernood redding. Dit waren de momenten waarop DHC, net na de 1-2, de wedstrijd via twee grote kansen had kunnen en moeten beslissen. Dat lieten de groen-zwarten echter na, waardoor de thuisclub in de wedstrijd bleef en er bovendien weer in ging geloven. En dat had consequenties, want na 71 minuten spelen werd een voorzet vanaf de rechterkant bij de tweede paal door de redelijk vrijgelaten Jari Lievaart goed ingekopt: 2-2. Beide teams bleven ook nu strijden voor de zege, die voor DHC veel meer nodig was dan voor Westlandia. De grootste kansen in de eindfase bleven bewaard tot de blessuretijd. Eerst wist DHC-goalie Zayzaoui op wonderbaarlijke wijze redding te brengen, waardoor die actie voor Westlandia niet meer dan een hoekschop opleverde. Het slotwoord was voor DHC-invaller Anass Attahari, die opkomend over de rechterkant van dichtbij zelf inschoot, maar vergat dat minimaal twee van zijn medespelers vrij voor het doel liepen. De hieropvolgende corner leidde tot niets en daarmee bleef het 2-2. Scheidsrechter Ricardo Mulder (Alphen a.d. Rijn) kon terugkijken op een sportieve en voor hem probleemloze wedstrijd.

  Na afloop werd met belangstelling gekeken naar de andere uitslagen in deze poule. Westlandia staat na dit gelijke spel met 20-32 op de 5e plaats, maar zij beschouwen zich toch nog niet geheel veilig. Ze denken, om elk risico uit te sluiten, toch wel ongeveer 35 punten nodig te hebben, dus ze zijn nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud, volgens eigen zeggen. De twee ondersten (Hillegersberg en Vitesse Delft) verloren, maar twee andere concurrenten voor DHC, te weten Berkel en HBSS, wonnen beide. Neptunus-Schiebroek verloor, Nieuwerkerk speelde gelijk. De stand onderin is nu: 7. HBSS 20-26; 8. Nieuwerkerk 19-22; 9. Neptunus-Schiebroek 19-22; 10. Berkel 20-22; 11. DHC 20-20; 12. Vitesse Delft 20-18; 13. Hillegersberg 19-9. In de resterende slechts vier wedstrijden speelt DHC nog tegen Neptunus-Schiebroek (uit), Verburch (thuis), VFC Zat. (uit) en CION (thuis). Die eerstvolgende wedstrijd is voor DHC pas over drie weken, op zaterdag 4 mei. Westlandia speelt op 20 april uit bij HBSS en daarna op 4 mei thuis tegen Berkel. Overwinningen van Westlandia in die duels zouden voor DHC heel welkom zijn. DHC heeft zelf nog vier wedstrijden om dan eindelijk toch weer eens een zege te behalen. En dat is hard nodig, waarbij één zege niet genoeg zal zijn.

 • DHC geeft tegen Vitesse Delft winst uit handen

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 6-4-2024 

  Ondanks een flitsende start van DHC in de zeer belangrijke kelderwedstrijd tegen plaatsgenoot Vitesse Delft werd een 2-0 en 3-1 voorsprong uit handen gegeven. Daarmee werd voor de derde achtereenvolgende wedstrijd voor DHC een gelijkspel en daarmee slechts één punt genoteerd. Daarmee schoot DHC helemaal niks op, maar Vitesse Delft ook niet. De rood-zwarten van Tanthof-Zuid kwamen na een bijna kansloze achterstand nog terug tot 3-3 en waren daarmee de morele winnaar. Maar blij was niemand. Toch maakte dit voor Vitesse een einde aan een reeks van vier nederlagen, want er werd nu in ieder geval weer eens een puntje bijgeschreven. Met naar schatting ruim 300 toeschouwers werd de wedstrijd redelijk goed bezocht. Beste ‘man’ van het veld was scheidsrechter Manon Plandsoen (Leidschendam), die net als bij haar vorige wedstrijd bij DHC (in november jl., Westlandia Zat-1 thuis) uitstekend leidde. 

  Al na 6 minuten kwam aanvoerder Giovalli Serbony alleen voor Vitesse Delft-doelman Kevin Kingma, die met een schot over de grond kansloos werd gelaten: 1-0. Slechts vijf minuten later kwam Serbony opnieuw alleen voor Kingma, waarop hij deze keer met een fraaie lob zijn tweede doelpunt liet aantekenen: 2-0. De DHC-aanhang ging er eens goed voor zitten: het begin beloofde eindelijk weer eens een ruime zege voor de groen-zwarten. Het in het vervolg door DHC vertoonde spel deed aanvankelijk dat vertrouwen standhouden. Hoewel Vitesse Delft al na 14 minuten via een doeltreffend schot vanaf een kleine 16 meter van Levie Schut tegen scoorde: 2-1. Dat leek echter niet meer dan een lichte rimpeling in de DHC-aanvalsgolven. Lange tijd bleef DHC de bovenliggende partij, maar er werd verzuimd om de voorsprong verder uit te bouwen. En ook Vitesse-goalie Kingma deed goed werk, onder meer na een inzet van DHC-er Angelo Groen. Na ruim een half uur spelen was het aan de andere kant Duncan Sjerp die met een kopbal gevaarlijk werd, maar DHC-keeper Oussama Zayzaoui bracht redding.

  Direct na de doelwisseling hernam DHC het initiatief. Een schot van Quinten van Zweden leidde tot niet meer dan een hoekschop. Een inzet van Kubilay van Oosten ging net voorlangs het doel. Een combinatie tussen Van Oosten en Serbony leidde tot balverlies van Van Oosten in kansrijke positie. Maar na 9 minuten spelen in de 2e helft was het dan toch raak. Het was Angelo Groen die Sinan Ocal diep stuurde, waarna deze de bal fraai en onhoudbaar in schoot: 3-1. Hiermee leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist. Maar Vitesse Delft dacht hier anders over. En de groen-zwarten riepen in feite – net als in de voorgaande wedstrijd uit bij Berkel – het noodlot over zichzelf af door onrustig en vooral ook te dicht bij de het eigen doel te gaan spelen, in plaats van aanvallend en zo ver mogelijk van het eigen doel weg te blijven. Vitesse hervond zichzelf en speelde in feite alles of niets. Dat leidde tot een serie goede mogelijkheden van Duncan Sjerp, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui bracht op goede wijze steeds redding. Halverwege de 2e helft wist Sjerp met een omhaal dan toch Zayzaoui te verrassen, waarmee de 3-2 op het scorebord verscheen. DHC werd hier alleen maar onrustiger door. Kort achter elkaar leverde dit geel op voor de centrale verdedigers Michael van der Ende en Joey Klijn. Na de overtreding van laatstgenoemde werd net buiten de beruchte lijnen een vrije trap toegekend aan Vitesse, waarna Duncan Sjerp zich achter de bal zette. Zijn inzet verdween onhoudbaar in de kruising, waarmee het 3-3 stond. Een stand die na de eerdere 3-1 tussenstand voor onmogelijk werd gehouden. In de slotminuten waren er nog enkele mogelijkheden voor Vitesse, maar aan de andere kant toch ook weer voor de thuisclub: een inzet van invaller Jordan Leite Lopes leidde tot niet meer dan een hoekschop, terwijl Quinten van Zweden bij een duel binnen de lijnen onderuitging en tevergeefs een strafschop claimde. Kort hierna, in blessuretijd, ontving Van Zweden op de valreep nog geel. Een hele dure gele kaart, want aangezien dit zijn 5e is tijdens deze competitie was, levert dit hem een schorsing op in het eerstvolgende duel. Hetzelfde geldt overigens voor de door Joey Klijn opgelopen gele kaart. Beiden zullen volgende week vanaf de kant moeten toekijken.

  Bij de nabeschouwingen na afloop was men aan beide kanten het erover eens, dat men niks opschoot met dit gelijke spel. Hekkensluiter en degradatiekandidaat nummer 1 Hillegersberg verloor, Berkel verloor met 3-2 bij HBSS, Nieuwerkerk speelde gelijk tegen Neptunus-Schiebroek. De stand onderin is nu: 7. HBSS 19-23; 8. Neptunus-Schiebroek 18-22; 9. Nieuwerkerk 18-21; 10. Berkel 19-19; 11. DHC 19-19; 12. Vitesse Delft 19-18; 13. Hillegersberg 18-9. In de resterende vijf wedstrijden speelt DHC nog tegen Westlandia Zat. (uit), Neptunus-Schiebroek (uit), Verburch (thuis), VFC Zat. (uit) en CION (thuis). Voor Vitesse Delft is het resterende programma HBSS (thuis), Berkel (uit), Hillegersberg (thuis), Westlandia Zat. (thuis), Neptunus-Schiebroek (thuis). Daarmee is het programma voor Vitesse Delft – met maar liefst vier thuiswedstrijden én vier tegenstanders uit de onderste regionen – een stuk eenvoudiger dan dat van DHC, dat nog slechts tweemaal thuis speelt en nog maar één van de naaste concurrenten treft. Maar eenvoudig wordt het voor geen van beide Delftse clubs: alleen de 8e plek of hoger betekent directe handhaving, de plekken 9 tot en met 11 betekenen Nacompetitie (waarin dan op 1, 8 en 15 juni driemaal achtereen moet worden gewonnen om zich te handhaven), terwijl de nummers 12 en 13 rechtstreeks degraderen naar de derde klasse. Ondanks de heerlijke lentedag pakten na dit gelijke spel de donkere wolken zich nog verder samen boven beide Delftse teams.

 • DHC speelt weer 2-2, nu bij Berkel

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 23-3-2024

  Twee weken geleden, op 9 maart, won DHC van hekkensluiter Hillegersberg. Daarna werd bij DHC informeel als doel gesteld om de eerstvolgende drie wedstrijden – tegen achtereenvolgens de naaste concurrenten HBSS, Berkel en Vitesse Delft – te winnen. Vorige week tegen HBSS thuis werd het echter 2-2 en nu uit bij Berkel werd het eveneens 2-2. Daarmee is er uit de serie van drie nog één te winnen wedstrijd over, over 14 dagen – na het Paasweekend – thuis tegen Vitesse Delft. Maar tegelijkertijd is de noodzaak om in de daarna volgende overige vijf wedstrijden nog een aantal zeges te behalen alleen maar toegenomen. Overigens, na de recente midweekse 2-2 in het Haaglanden Voetbal Toernooi tegen eersteklasser Die Haghe, was het uit tegen Berkel daarmee de derde opeenvolgende 2-2.

  Al na 6 minuten spelen noteerden we de eerste grote kans voor de bezoekers uit Delft. Quinten van Zweden speelde de bal diep op Angelo Groen, die alleen voor Berkel-doelman Kenzo Abel verscheen. In kansrijke positie kwam er niet meer dan een te voorzichtig schot, dat geen probleem was voor Abel. Enkele minuten later, na 10 minuten, kwam Berkel voor het eerst in de buurt van het DHC-doel. Aan de zijkant van het strafschopgebied werd door arbiter Bas Oosterlaken (Oudewater) een vrije trap toegekend aan de thuisclub. Verdediger Rob Vermeer zette zich achter de bal, die hij vervolgens hoog bij de 2e paal in de kruising binnen liet draaien: 1-0. Een doelpunt dat de DHC-ers deed denken aan de 0-1 van dinsdag jl. tegen Die Haghe, toen een hoekschop direct hoog bij de 2e paal binnen viel. DHC liet zich hierdoor echter niet ontmoedigen, maar bleef aanvallen en speelde veel op de speelhelft van Berkel. Er waren enkele doelpogingen van met name Kubilay van Oosten, maar meer dan een hoekschop en een bal net naast het doel leverde dat alles niet op. Een goed schot van Giorgen Agostien werd gekeerd door goalie Abel. Na een half uur nam het Delftse offensief af en kon Berkel enige aanvalspogingen ondernemen. In de slotfase van de eerste helft was het echter weer DHC dat aanzette. De diepgaande Van Oosten gaf vervolgens de bal vanaf de achterlijn voor het doel, maar daar was geen teamgenoot aanwezig. Een crosspass van Dominique Ahanhanzo bereikte op rechts Van Oosten, die nu echter in het zijnet schoot, tot ontzetting van de Delftse bank en supporters. Vervolgens dacht Berkel te scoren via Emircan Bagcan, maar de goed leidende Bas Oosterlaken had al afgefloten vanwege buitenspel. In de slotminuut voor de rust bracht Van Oosten de bal vanaf het linkermiddenveld richting het strafschopgebied, waar de uitkomende Berkel-doelman Abel de bal op de rand van het strafschopgebied of net daar buiten met de hand toucheerde, maar waarna die bal toch bij Quinten van Zweden kwam, die vervolgens kon scoren. Scheidsrechter Oosterlaken had door laten gaan, dus hiermee was het 1-1. Of Abel die bal nu buiten de beruchte lijnen of net op die lijn had beroerd maakte daarmee niet uit voor de score, hoewel het mogelijk wel rood voor hem had kunnen opleveren. Hoe dan ook: de ruststand was in ieder geval 1-1.

  Na de doelwisseling kwam DHC goed uit de startblokken door enthousiast en aanvallend te spelen. Dit leverde al heel snel, na 3 minuten, een doelpunt op. Wederom was het Quinten van Zweden, die uit een pass van Sinan Ocal alleen voor doelman Abel kwam en beheerst scoorde: 1-2. Voor Berkel was het nu noodzaak om hoe dan ook de gelijkmaker te forceren, voor DHC was het daarentegen zaak om een tegentreffer te voorkomen of zelfs de voorsprong uit te bouwen. Berkel ging extra fanatiek in de aanval, DHC ging steeds meer naar achteren, hoewel de DHC-coaches Wim Baggerman en Burak Uyar vanaf de kant duidelijk maakten dat hun spelers zo ver mogelijk van het eigen doel weg moesten blijven. Dat lukte dus niet, deel door kennelijk angst, deels door het aandringen door Berkel. Veel grote doelkansen waren lange tijd niet te noteren, bij geen van beide doelen. Na 27 minuten kwam de ingevallen Lennart Cok - na een uitstekende 1-2-combinatie met de eveneens ingevallen Bart van den Dool – vrij voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui, die vervolgens kansloos was: 2-2. Vervolgens geloofde Berkel er weer helemaal in, terwijl DHC nog angstiger leek te worden. Doelman Zayzaoui moest redding brengen na een goede inzet van Van den Dool en even later was dit ook het geval na een aan de thuisclub toegekende vrije trap. DHC kwam niet verder dan enkele doelpogingen in de slotminuten. Invaller Jordan Leite Lopes schoot over, Sinan Ocal zag zijn inzet voorlangs gaan, Kubilay van Oosten mikte over het doel heen. Ver in blessuretijd leken Berkel-invallers Freek van der Velden en Bart van den Dool samen nog gevaarlijk te gaan worden, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui kwam als winnaar uit dit duel, terwijl scheidsrechter Oosterlaken bovendien vanwege een overtreding op Zayzaoui af had gefloten. Daarmee was en bleef het 2-2.

  Van beide kanten werd na afloop geconstateerd dat de 2-2 zowel voor Berkel als DHC in feite van weinig nut was. In deze fase van de competitie telt voor de vele concurrenten onderin eigenlijk alleen een zege, die immers drie punten oplevert. Hekkensluiter Hillegersberg verloor ruim van een andere concurrent, HBSS (3-0). Vitesse Delft verloor van Oliveo (2-3), terwijl Neptunus-Schiebroek met 2-1 won van koploper CION. Dit alles betekent dat de spannende strijd rondom de laagste-veilige plek (8e) gaat tussen Neptunus-Schiebroek 17-21, Nieuwerkerk 17-20, HBSS 18-20, Berkel 18-19, DHC 18-18, terwijl Vitesse Delft nu met 18-17 als 12e op een directe degradatieplek vertoeft. Dit laatste samen met nummer 13 Hillegersberg met 17-9. De eerstvolgende wedstrijddag brengt na het Paasweekend op zaterdag 6 april aan de Brasserskade de derby DHC – Vitesse Delft. Op diezelfde dag heb je ook HBSS – Berkel. Het wordt dan, maar ook op de daaropvolgende speeldagen, nog heel spannend. De opgave voor DHC blijft loodzwaar.

 • Die Haghe door na 2-2 bij DHC

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 19-3-2024 

  In het laatste duel in Poule D van de strijd om de Sir Winston Cup moest aan de Delftse Brasserskade de beslissing vallen in de wedstrijd tussen DHC en Die Haghe. Tweedeklasser DHC had eerder uit met 4-1 verloren van vierdedivisionist DSO, terwijl eersteklasser Die Haghe thuis met 1-0 de baas was over DSO. Hierdoor was Die Haghe duidelijk de favoriet om als poulewinnaar door te gaan naar de volgende ronde.

  DHC was zaterdag jl. na een 0-2 achterstand thuis tegen HBSS teruggekomen tot 2-2, terwijl Die Haghe met 3-0 klop had gekregen van hekkensluiter sv Nootdorp. Met name Die Haghe kon dus in deze midweekse wedstrijd weer wat mentale kracht proberen op te doen. Beide teams maakten van de gelegenheid gebruik om spelers die om welke reden dan ook wat minder speelminuten hebben gemaakt, om juist die nu meer minuten te geven en te laten zien hoe ze ervoor staan. Er werd ook tijdens het duel nog veelvuldig gewisseld.

  De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor de bezoekers, die voortdurend op de DHC-helft te vinden waren. Al na 7 minuten verdween de bal uit een door Leroy Klootwijk genomen hoekschop rechtstreeks hoog in de verre bovenhoek: 0-1. Diverse daaropvolgende kansen voor Die Haghe – onder meer voor Peter de Kleer en Leroy Klootwijk - leverden niets op, mede door alert optreden van DHC-doelman Oussama Zayzaoui. Pas na ruim 20 minuten kwam DHC tot een eerste voorzichtige doelpoging aan de andere kant, dit via een schot van Ouanis el Kadaoui en wat later een kopkans voor Jelle Pearson. Bij het andere doel stelde Klootwijk na een half uur spelen doelman Zayzaoui wederom op de proef, maar de DHC-goalie bracht redding. Na 41 minuten spelen dacht DHC na een duel binnen de beruchte lijnen een strafschop te krijgen, maar arbiter Arnoud Stolwijk (Leiden) zag daar onvoldoende aanleiding voor. Vrijwel direct in de daaropvolgende aanval scoorde Die Haghe op bijzondere wijze. Een schot van Moaaz Elnahas belandde op de lat, waarna in de rebound Desley Koegler in schoot. DHC-goalie Zayzaoui keerde de bal, maar via de rug van DHC-verdediger Joey Klijn verdween de bal alsnog in het doel: 0-2.

  Na de rust waren de spreekwoordelijke bordjes verhangen. Vanaf de hervatting was DHC in de meerderheid en moest Die Haghe terug. Na 53 minuten resulteerde dit in de 1-2 door de ingevallen Sinan Ocal. Vijf minuten later werd Quinten van Zweden diep gestuurd, waarna hij alleen voor Die Haghe doelman Jordy Haneveld de bal keurig in het doel schoot: 2-2. Daarna bleven de beste kansen voor de thuisclub, maar buitenspelsituaties voorkwam meer doelpunten. Een kwartier voor het eindsignaal schoot Angelo Groen raak, maar bij de voorzet door Kubilay van Oosten was de bal over de achterlijn geweest, waardoor deze treffer door scheidsrechter Stolwijk terecht werd geannuleerd. Daar bleef het vervolgens bij.

  Met 2-2 kwam er een einde aan een aardige wedstrijd tussen tweedeklasser DHC en eersteklasser Die Haghe. Voor de rust was Die Haghe duidelijk de sterkste, maar in het tweede bedrijf had DHC de overhand. Daarmee was de remise de juiste eindstand. Hiermee gaat Die Haghe als poulewinnaar verder in het toernooi om de Sir Winston Cup. Beide teams zullen in de competitie nog heel erg hun best moeten doen om zich in hun klasse te handhaven, via de nacompetitie dan wel rechtstreeks.

 • DHC via inhaalrace naar 2-2

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 16-3-2024

  Na de winst op Hillegersberg een week geleden was het bij DHC gestelde doel om de eerstvolgende drie wedstrijden – tegen achtereenvolgens de naaste concurrenten HBSS, Berkel en Vitesse Delft – te winnen. Vandaag thuis tegen HBSS was die doelstelling lange tijd ver buiten beeld. Pas in de laatste 10 minuten wisten de groen-zwarten de 0-2 achterstand om te buigen naar 2-2. In de slotminuut stond de doelpaal bovendien een zege van de thuisclub in de weg.

  Vanaf de aftrap leverden beide teams volop inzet, er was strijd voor de winst, want beide teams – die voor aanvang de 9e/10e plek op de ranglijst deelden – wisten dat eigenlijk alleen winst hen een beetje uit de directe zorgen zou kunnen helpen. Al na 1 minuut was DHC-er Sinan Ocal gevaarlijk door vanaf circa 20 meter een vrije trap net over het vijandelijke doel te schieten. Na een kleine tien minuten was het dezelfde Ocal die na een fraaie solo in het strafschopgebied leek te gaan scoren, maar HBSS-doelman Steven Lugtmeijer kon ternauwernood redding brengen. HBSS stelde hier tegenover een goede inzet van Kevin Edmilson Santos, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui stond op zijn post. De beginfase was voor de bezoekers uit Schiedam, die steeds net iets feller waren in de duels en de meeste duels dan ook wonnen. Na een fel duel in de middencirkel kreeg DHC-er Michael van der Ende al na een kwartier voor zijn reactie geel van de overigens zeer goed fluitende scheidsrechter Louis Duarte (Rhoon). Twee minuten later werd een wat minder fraaie overtreding op dezelfde Van der Ende begaan, hetgeen niet geheel toevallig leek. Bij een volgende actie van de zeer actieve Sinan Ocal werd hij binnen de beruchte lijnen gevloerd, waarna arbiter Duarte – na 21 minuten spelen – gedecideerd naar de stip wees. Quinten van Zweden eiste de bal op met zonder twijfel het idee deze buitenkans te gaan verzilveren. Helaas kwam dit er niet van, want Van Zweden schoot de bal erg hoog over het doel. Hij herpakte zich, want enkele minuten later zette hij Giovalli Serbony vrij voor het HBSS-doel, maar doelman Lugtmeijer onderschepte de bal, waarbij hij in aanraking kwam met Serbony en voor een blessure behandeld moest worden. Na 37 minuten kwam HBSS voor het eerst na lange tijd weer bij het DHC-doel in de buurt. Een schot van afstand belandde op de paal, waarna de rebound door de inlopende Shay van Liempd tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-1. Kort voor de rust was het DHC-er Kubilay van Oosten die een schot buiten bereik van de HBSS-goalie tegen de kruising zag belanden.

  Na de doelwisseling moest eerst DHC-keeper Zayzaoui redding brengen bij een vrije trap van de bezoekers, maar kort hierna moest ook HBSS-doelman Lugtmeijer redding brengen na een door Dominique Ahanhanzo genomen vrije trap. In plaats van een gelijkmaker van DHC viel na 64 minuten een doelpunt aan de andere kant. Shay van Liempd kwam na een dieptepass vrij voor doelman Zayzaoui, die door Van Liempd werd omspeeld, waarna hij eenvoudig 0-2 kon laten aantekenen. DHC leek op dat moment kansloos om vandaag nog een puntje te halen. De DHC-ers bleven het wel proberen, maar alles leek tevergeefs. Pas na 80 minuten wist DHC alsnog te scoren. Een fraaie actie van invaller Jurgylio Limon bracht de bal bij de tweede paal bij Serbony, die de bal terugplaatste naar de centraal inkomende Sinan Ocal, die goed wist af te werken: 1-2. En met nog zeker 10 minuten te spelen, geloofden de groen-zwarten er ineens weer in. Met hernieuwde moed trok men ten aanval. Kubilay van Oosten werd diep gestuurd, maar er werd op twijfelachtige wijze buitenspel gegeven. Na 82 minuten bereikte een voorzet vanaf links van Van Oosten in het centrum Ocal, die wederom doeltreffende uithaalde: 2-2. In twee minuten tijd was DHC uit kansloze positie op gelijke hoogte met HBSS gekomen. In de volgende minuten zat er nog meer in voor de Brasserskade-bewoners, want het geloof bij de groen-zwarten was weer helemaal terug, terwijl HBSS duidelijk was aangeslagen. Dit leidde in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd tot een grote kans voor de thuisclub via een solo van Serbony, die van kort bij uit een moeilijke hoek de bal op de paal schoot. De winnende treffer bleef daarmee uit voor DHC.

  Na afloop twijfelden de DHC-ers of men nu teleurgesteld moest zijn, omdat de paal de winnende 3-2 in de weg stond, of dat men toch maar tevreden moest zijn met het behaalde punt via een geslaagde inhaalrace na een 0-2 achterstand halverwege de tweede helft. Dubbele gevoelens, maar misschien moet  dan toch de tevredenheid overheersen. DHC en HBSS blijven door dit onderlinge gelijke spel op gelijke hoogte staan met 17 uit 17. Door de verrassende overwinningen van naaste concurrenten Berkel (0-5 uit bij Oliveo) en Neptunus-Schiebroek (0-1 winst uit bij VFC) passeerden die beide teams DHC en HBSS. Door een grote nederlaag (5-0 uit bij SC Monster) staat Vitesse Delft nu in punten gelijk met voornoemd tweetal. Van een gedeelde 9e/10e plaats, zakt DHC nu naar een gedeelde 10e/11e/12e plek. Alleen Hillegersberg (dat overigens 2-2 speelde tegen Verburch) staat er nog onder, met 16-9. In de komende weken dient DHC aan te treden tegen Berkel (uit) en Vitesse Delft (thuis). De doelstelling voor DHC geldt na vandaag nog sterker om dan minimaal die twee wedstrijden te winnen. Een zware opgave.

 • DHC wint met 1-0 van hekkensluiter Hillegersberg

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 9-3-2024

  De meeste DHC-spelers vierden na afloop van de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Hillegersberg nog heel lang feest in hun kleedkamer. Datzelfde was het geval vijf maanden geleden, half oktober, toen de uitwedstrijd met dezelfde cijfers werd gewonnen. Voor aanvang van de returnwedstrijd waren DHC en Hillegersberg met beide slechts 12 doelpunten de minst scorende teams, waarmee al duidelijk was dat veel doelpunten nu ook niet te verwachten zouden zijn aan de Brasserskade.

  Al binnen een minuut kwamen de groen-zwarten op voorsprong. Direct vanaf de aftrap ging DHC in de aanval, de bal werd vanaf de zijkant hoog voor het door Hillegersberg te verdedigen doel gegeven. De bal ging daar koppend heen en weer, waarna DHC-captain Giovalli Serbony met een prachtige ‘Fallrückzieher’ de bal in de kruising deed belanden: 1-0. Sommige toeschouwers herinnerden zich, dat Serbony eerder dit seizoen ook al een net zo fraaie ‘Fallrückzieher’ afleverde, maar toen – op zaterdag 18 november jl. thuis tegen Westlandia Zat-1 – belandde de bal op de lat. Deze keer was het dus wel raak en stond de thuisclub na 45 seconden al op voorsprong. Gezien het zeer geringe scorende vermogen van beide teams gedurende deze competitie kon men vermoeden dat het hierbij zou blijven, hoewel dat toch onwaarschijnlijk leek. DHC was gedurende de rest van de eerste helft sterker dan de rode lantaarndrager uit Rotterdam. De groen-zwarten speelden vrijwel constant op de andere helft, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Halverwege de eerste speelhelft leidde een combinatie tussen Michael van de Ende en Dominique Ahahhanzo tot een goed schot van Quinten van Zweden, maar de Rotterdamse doelman Mitchel Riemen bracht redding. Bij een andere Delftse aanval kwam Van Zweden binnen de beruchte lijnen ten val, maar scheidsrechter Ed Toonen (Waddinxveen) liet doorspelen. Hillegersberg stelde hier helemaal niets tegenover. Pas kort voor de rust noteerden we een eerste schot binnen de palen van Rotterdamse kant, terwijl in blessuretijd DHC-goalie Oussama Zayzaoui uitlopend net buiten het strafschopgebied de bal weg moest trappen. En dat was alle gevaar van Rotterdamse kant.

  Na de doelwisseling kopte Serbony na 53 minuten goed in na een voorzet van Ahanhanzo, maar ook nu was het doelman Riemen die een doelpunt voorkwam. Daarmee was in feite alles gezegd over de tweede helft. Het spelpeil zakte hierna naar een zeer bedenkelijk niveau. Er werd aan beide kanten zeer vaak balverlies geleden, waardoor het spelbeeld onbedoeld van de ene naar de andere kant ging, maar er was vrijwel geen enkele normale combinatie meer te zien. DHC viel ver terug, terwijl Hillegersberg al de hele wedstrijd feitelijk niets liet zien. Een door Michael van de Ende genomen vrije trap werd door doelman Riemen net voor de inkomende Van Zweden onderschept. Een heel ver schot vanaf 40 meter van de kant van Hillegersberg belandde tot geluk van de thuisclub op de lat. Doelpogingen van de Delftse invallers Jurgylio Limon en Jordan Leite Lopes gingen voorlangs of over het doel. In de extra tijd werd een poging van Serbony tot een lob een prooi voor doelman Riemen. Pas na de ruim bemeten extra tijd floot arbiter Toonen voor het einde van de wedstrijd, hetgeen voor de toeschouwers een verlossing was na een met name zeer slechte tweede helft.

  DHC won nu na 16 wedstrijden voor de vierde keer in deze competitie, waarvan dus de tweede keer tegen Hillegersberg. Het is de 1e overwinning sinds die van 2 december jl., thuis tegen Neptunus-Schiebroek. Sedertdien was in zes wedstrijden niet gewonnen, maar slechts tweemaal gelijk gespeeld. De groen-zwarten klimmen nu (met 16-16) naar een met HBSS gedeelde 9e en 10e plaats, net boven Berkel en Neptunus-Schiebroek, slechts 1 punt achter nummer 8 Vitesse Delft (16-17). Om direct veilig te zijn, moet men minimaal op plek 8 eindigen. Het is daarmee duidelijk dat de eerstkomende drie wedstrijden voor DHC alle vroegtijdige ‘finales’ zijn: HBSS thuis, Berkel uit, Vitesse Delft thuis. Alleen als in die wedstrijden voldoende resultaat wordt behaald, dan volgen er daarna nog 5 zeer belangrijke wedstrijden. Hillegersberg staat na vandaag met slechts 8 punten op een uitzichtloze 13e plaats, voor hun lijkt het doek haast al wel gevallen te zijn.

 • Boeiend duel Oliveo – DHC eindigt in 1-1

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 2-3-2024

  In Pijnacker troffen Oliveo en DHC elkaar – voor te weinig toeschouwers – in aanvankelijk een heerlijk voorjaarszonnetje. De groen-zwarte bezoekers kwamen heel goed uit de startblokken. Al na twee minuten leek DHC op voorsprong te komen, toen op aangeven van Kubilay van Oosten de bal door Angelo Groen tegen de touwen werd geschoten. Scheidsrechter Wim Roozeboom (Vlaardingen, 69) annuleerde de treffer vanwege buitenspel. Enkele minuten later werd Van Oosten op de rand van het strafschopgebied gevloerd, hetgeen een vrije trap betekende. Genoemde Van Oosten nam die vrije trap zelf, maar de bal belandde in de muur. Vervolgens kwam Oliveo voor het eerst op de andere helft, hetgeen leidde tot een hoog schot vanaf de zijlijn van Luc Brouwer waarna de bal over DHC-goalie Oussama Zayzaoui heen op de binnenkant van de kruising belandde, maar vervolgens terug het veld in sprong. Doelman Zayzaoui had hierbij kennelijk veel hinder van de toen nog schijnende zon, want vervolgens liet hij snel een – ouderwetse, maar o zo nuttige – pet uit de kleedkamer halen. Een pet waarmee bijvoorbeeld Gert Bals in de jaren ’60 keepte bij eerst PSV en later Ajax. Na deze waarschuwing was het weer de Delftse ploeg die volop ten aanval trok en met heel aardig voetbal duidelijk de betere was. Dit leverde een kans op voor Ouanis el Kadaoui, maar Oliveo-doelman Martijn Taal verwerkte deze poging tot hoekschop. DHC-er Sinan Ocal werd onderuit getrokken binnen de beruchte lijnen, maar arbiter Roozeboom zag er niets in. Een schot van Angelo Groen werd een prooi voor doelman Taal van de thuisclub. Na ruim een half uur spelen werd Van Oosten diep gestuurd, maar de uitlopende goalie Taal was – buiten het strafschopgebied – net iets eerder bij de bal, die hij kon wegwerken. Vervolgens, na 34 minuten spelen, belandde een schot van andermaal Luc Brouwer op de paal. Dit bracht de ommekeer in de eerste helft. In de voorgaande 34 minuten was DHC duidelijk overheersend, met goed voetbal en een aantal kansen. Oliveo kwam tot dan niet verder dan twee doelpogingen van Brouwer, die respectievelijk op de kruising en op de paal eindigden. In de slotfase van de eerste helft kwam het initiatief bij de thuisclub te liggen en was DHC het voor dat moment even helemaal kwijt. Maar grote kansen vielen er in die fase voor geen van beide teams te noteren.

  Na de doelwisseling was aanvankelijk Oliveo in de aanval. Stefan Liesting schoot vanaf 16 meter over het doel, terwijl even later Luc Brouwer hetzelfde deed. Na 55 minuten ontstond er – mede door een misverstand in de Delftse verdediging – op de achterlijn vlak naast het doel een duel tussen Nick Toussaint van de thuisclub en DHC-er Joey Klijn, waarbij Toussaint middels een soort van vrij worstelen de bal wist voor te zetten, waar de volledig vrij gelaten Brouwer eenvoudig kon scoren. Hoewel velen een fluitsignaal voor een overtreding verwachtten, wees de arbiter naar het midden: 1-0. Op aangeven van Van Oosten leek enkele minuten later Jurgylio Limon, in zijn laatste balcontact van de wedstrijd, te scoren, maar doelman Taal bracht wederom redding. De DHC-trainersstaf, bestaande uit Wim Baggerman en Burak Uyar, wisselde vervolgens in aanvallende zin maar liefst vier spelers. Met hernieuwde inzet, veel energie en diepgang werd door de bezoekers geprobeerd om alsnog met minimaal een punt te vertrekken. Na 75 minuten bracht de opgekomen centrale verdediger Michael van der Ende vanaf de rechterzijlijn de bal hoog voor het doel, waar Kubilay van Oosten bij de tweede paal doeltreffend in kopte: 1-1. Hiermee is Van Oosten overigens de topscorer van de groen-zwarten met nu vier doelpunten. DHC twijfelde vervolgens tussen het doorgaan voor de mogelijke zege of het consolideren van de gelijke stand. Nadat een kleine tien minuten voor het einde Noah Boer namens Oliveo in kansrijke positie naast het doel had geschoten, waren in de extra tijd de beste kansen weer voor DHC. Na een aanval via invaller Quinten van Zweden en Sinan Ocal schoot laatstgenoemde over het doel. Dezelfde Ocal werd ruim in blessuretijd diep gestuurd, waarna hij de bal langs de uitkomende doelman Taal plaatste, maar de bal vervolgens slechts enkele centimeters naast de voor DHC verkeerde kant van de paal rolde.

  Hiermee kwam een einde aan een boeiende en spannende wedstrijd, waarbij in het eerste half uur DHC de betere ploeg was, maar waarna de wedstrijd evenwichtiger werd. Beide teams hadden de kans om te winnen, maar na afloop was men het erover eens dat het 1-1 gelijke spel uiteindelijk wel terecht was. Oliveo is echter als de nummer 4 op de ranglijst een subtopper, terwijl DHC slechts op plaats 11 (van de 13) blijft staan. Er zijn voor de groen-zwarten nog slechts 9 duels te spelen om zich direct veilig te spelen, want daarvoor moet plek 8 worden bereikt. Dat is gezien het veldspel sinds de winterstop niet onmogelijk, maar dan moeten er wel weer eens overwinningen worden behaald. De laatste zege van DHC dateert alweer van 2 december jl., ofwel van drie maanden terug. En om te winnen moet er gescoord worden: in de 15 gespeelde wedstrijden werd pas 12 keer gescoord en dat is niet veel. Alleen hekkensluiter Hillegersberg scoorde net zo weinig. En dat is de eerstvolgende tegenstander van DHC, komende zaterdag. Oliveo speelt dan uit tegen HBSS.

 • Ondertal DHC verliest in slotfase van SC Monster

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 24-2-2024

  DHC trad aan de Delftse Brasserskade wederom aan tegen een hooggeplaatste tegenstander, te weten het – samen met VFC Zat-1 – op de tweede plaats staande SC Monster. Recent verloor DHC nipt thuis van nummer 2 VFC met 0-1 en uit van koploper CION met 1-0. En nu wachtte dus alweer een volgende tegenstander uit de top drie. Maar die eerdere resultaten en het vertoonde spel gaven de Delftse supporters hoop.

  De beginfase was duidelijk voor de gasten uit het Westland. De groen-zwarten waren kennelijk niet helemaal bij de les, wat onder meer bleek uit het al in de beginminuten oplopen van twee gele kaarten. De eerste daarvan viel na twee minuten voor Youri Thorig. Een kaart met gevolgen, zoals later zou blijken. Het beginoffensief van Monster leidde al na 13 minuten tot een doelpunt. Een voorzet van de rechterkant werd half geblokkeerd door een DHC-er waardoor de bal over doelman Oussama Zayzaoui heen ging en bij de tweede paal door de vrij staande Jesper Warbout fraai en hard kon worden ingekopt: 0-1. Daarna was DHC wel bij de les. De thuisclub kwam geleidelijk aan steeds beter in de wedstrijd. Dit leidde in de loop van de tweede helft tot drie grote kansen voor de Bras-bewoners. Een goed schot van Kubilay van Oosten werd door Monster-goalie Willem-Jan Broch uitstekend gekeerd, waarna de rebound van Giovalli Serbony wederom werd gepareerd. Een kopbal van Serbony verdween buiten bereik van Broch over de doellat. Een eveneens goede doelpoging door Uzuell Koempai werd door keeperswerk van Broch geen doelpunt. Maar ook Monster kreeg enkele mogelijkheden, onder meer in de blessuretijd van de eerste helft. Op de rand van het strafschopgebied maakte Youri Thorig een overtreding op een tegenstander, waarvoor hij terecht een gele kaart ontving van de uitstekend leidende scheidsrechter Erik de Winter (Rotterdam). Dat betekende – na die kaart na twee minuten – al de tweede gele kaart voor Thorig en dus rood, waarmee Thorig iets eerder dan de andere spelers de kleedkamer kon opzoeken. DHC kwam hierdoor met nog een halve wedstrijd te gaan in ondertal te staan. De toegekende vrije trap leverde overigens niets op, want Jesper Warbout schoot de bal in de muur.

  Na de doelwisseling moest het tiental DHC-ers aanvankelijk wat meer terug, maar al snel bleek men aanvallend diverse keren gevaarlijk genoeg te kunnen zijn. Met voorzetten vanaf de rechterkant van Serbony werd echter te weinig gedaan. Monster werd in overtal nauwelijks gevaarlijk, DHC gaf eigenlijk niets weg. Het gevaarlijkst bleken de hoekschoppen van de Westlanders. Ongeveer halverwege de tweede helft was DHC-invaller Jordan Leite Lopes bijna succesvol met een goed schot, maar doelman Broch bleek attent. Met nog een kwartier te spelen moest aan de andere kant keeper Zayzaoui tweemaal handelend optreden, maar hij deed dit bekwaam, waarmee het nog steeds 0-1 stond. Kort hierna, na 77 minuten spelen, bracht een uitstekende dieptepass vanaf het Delftse middenveld Leite Lopes alleen voor de uitkomende keeper Broch, maar Leite Lopes speelde de bal keurig langs die doelman: 1-1. En dat in een ondertal-situatie met nog slechts dertien minuten te spelen. Een mooie en verrassende uitslag leek nabij. En zelfs nog wat meer leek mogelijk, want een fraai schot van Kubilay van Oosten werd door de Monster-defensie maar net tot hoekschop verwerkt. Na 83 minuten sloeg het noodlot voor de thuisclub echter toe. Een hoekschop werd bij de tweede paal ingekopt: 1-2. DHC gooide vervolgens in de slotminuten alles op de aanval, waarna in blessuretijd bij een uitval twee spelers van Monster alleen voor doelman Zayzaoui verschenen en samen makkelijk de 1-3 konden aantekenen.

  DHC speelde tegen één van de wat betreft klassering topteams uit deze klasse een qua veldspel zeker acceptabele wedstrijd, met uiteraard verbeterpunten, maar met zelfs in ondertal nog volop kansen op een gelijkspel. Dat het dan toch nog een 1-3 nederlaag werd, daarmee kreeg DHC andermaal te weinig. Door het puntenverlies van VFC staat Monster nu alleen op de tweede plaats. DHC blijft – met nu 12 uit 14 – op de 11e plaats staan. Volgende week speelt DHC uit bij nummer 4 Oliveo, terwijl Monster dan thuis speelt tegen HBSS.

 • DHC bij koploper CION onverdiend met 1-0 ten onder

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 10-2-2024 

  DHC reisde deze zaterdag af naar CION in Vlaardingen. Deze koploper was na 12 wedstrijden nog steeds ongeslagen, had 28 punten en nog slechts 7 doelpunten tegen. DHC stond vele plekken lager op de ranglijst, te weten op de 10e plaats met 12 punten uit 12 wedstrijden, maar met nog pas 10 doelpunten gescoord. Vooraf was daarmee duidelijk dat de groen-zwarten deze middag voor een loodzware opgave stonden.

  Op het natuurgrasveld begonnen de groen-zwarten verrassend sterk aan de wedstrijd. In de beginfase, maar ook gedurende het grootste deel van de eerste helft, was DHC in de meerderheid. De kansen waren dan ook voor de bezoekers. Zo stelde na 10 minuten Jordan Leite Lopes met een goed schot CION-doelman Bryan Struis op de proef, maar deze redde bekwaam. En vijf minuten later bracht Struis redding na een schot van Jelle Pearson. De zeer tegenvallende koploper CION riep na 25 minuten om een strafschop na een duel met DHC-verdediger Michael van der Ende, maar scheidsrechter Antonie Gomes (Den Haag) negeerde die claims totaal. Tien minuten voor het rustsignaal noteerden we weer een goede mogelijkheid voor DHC nadat Uzuell Koempai de bal op Giovalli Serbony speelde, maar zijn inzet werd door de Vlaardingse goalie Struis tot hoekschop verwerkt. In de slotminuten voor de doelwissel kwamen pas de eerste mogelijkheden voor de thuisclub. Eerst schoot Jeffrey Pols van dichtbij hoog over het doel. En op slag van rust schoot dezelfde speler uit een vrije trap op de buitenkant van de paal.

  Na de thee drong de thuisclub DHC aanvankelijk meer naar achteren, maar juist daardoor kregen de groen-zwarten aan de andere kant veel ruimte. Bij een goede combinatie, tien minuten na de hervatting, bracht Sidney Kaffa de bal bij Serbony, die naar de ingevallen Quinten van Zweden speelde die met de bal het strafschopgebied binnen ging, maar daarbij onderuit werd gehaald. Over de overtreding was geen enkele discussie, maar wel over de plek waar de overtreding zou zijn gemaakt. Volgens velen was dat binnen de lijnen, volgens scheidsrechter Gomes was het er juist enkele centimeters buiten. Geen strafschop dus, maar een vrije trap, die door Joey Klijn vervolgens in de muur werd geschoten. Een aanval in een overtalsituatie leidde na een kleine 20 minuten in de tweede helft tot een schot van Serbony en een daaropvolgende redding van Struis. Kort hierna eindigde een goede combinatie tussen Serbony en Van Zweden opnieuw tot een inzet van Serbony, maar weer was Struis degene die de nul hield. Halverwege de tweede helft wisselde het trainersduo Wim Baggerman / Burak Uyar een aantal spelers, deels gedwongen door blessures, maar deels ook om aanvallend te wisselen. Dit omdat er – uit bij de koploper – wel degelijk winstkansen voor de Delftse ploeg waren. Centrale verdediger Michael van der Ende was dan al vanwege een blessure gewisseld, maar na 87 minuten moest ook de andere centrale verdediger, Youri Thorig, geblesseerd het veld verlaten. Dat zorgde kennelijk voor enige onrust vanwege de noodzakelijke omzettingen, want in de volgende minuut kwam vanuit een verre vrije trap de bal via een lichte ongelukkige aanraking met het hoofd van een DHC-er de bal op de punt van het strafschopgebied bij de vrijgekomen CION-speler Sander Barragan, die de uitkomende doelman Oussama Zayzaoui in de verre hoek passeerde: 1-0. En dat met nog slechts twee minuten te spelen. Kort hierna floot arbiter Gomes voor het einde.

  Een redelijk goed spelend DHC verraste uit bij koploper CION in positieve zin. De groen-zwarten deden zeker niet onder voor die koploper, de betere kansen waren dan ook voor de ploeg van Baggerman en Uyar. Maar ook nu deed het gebrek aan effectiviteit voorin zich voelen. In de 13e wedstrijd van deze competitie werd nu al voor de zevende keer niet gescoord. Het aantal gescoorde doelpunten bleef ook nu op nog slechts 10 staan. Na de winterstop is er aanvallend in nu drie wedstrijden nog niet gescoord. In die recente wedstrijden werd met 0-1 verloren van hetgeen nu de nummers 1 en 2 zijn, CION en VFC. En beide keren had er zeker meer in gezeten. Dat is voor nu teleurstellend, maar zeker hoopgevend voor het vervolg van de competitie. Het veldspel wordt steeds wat beter, waar het aan ontbreekt is het scoren van doelpunten. Door deze onverdiende nederlaag én door de andere uitslagen zakte DHC naar plaats 11 met nu 12 punten uit 13 wedstrijden. Het commentaar achteraf van de kant van CION was kort en eenvoudig: een zeer onverdiende zege, maar dat is het geluk van de koploper. En dat was het.

 • DHC blijft bij Nieuwerkerk op 0-0 steken

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 3-2-2024

  Op 23 september jl. startte DHC de competitie thuis aan de Brasserskade tegen Nieuwerkerk. Toen verzuimde DHC te scoren en bleef het 0-0. De returnwedstrijd was niet anders en eindigde dus ook in 0-0. En daarmee voelden de groen-zwarten zich uiteindelijk toch tekortgedaan.

  In een rommelige en matige wedstrijd kwam Nieuwerkerk beter uit de startblokken. De thuisclub – voor aanvang van de wedstrijd als nummer 11 met 11-9 slechts één plek en twee punten onder DHC - was in die fase vaker aan de bal, zonder echter de Delftse verdediging serieus in problemen te kunnen brengen. Na 10 minuten spelen werd DHC-aanvoerder Giovalli Serbony binnen de beruchte lijnen ten val gebracht, maar arbiter Ed Pieterman negeerde de Delftse claims om een elfmetertrap. Enkele minuten later dacht de thuisclub – na een door de scheidsrechter nu genegeerde overtreding op DHC-er Michael van der Ende – te scoren, maar dit werd door de scheidsrechter vanwege buitenspel terug gefloten. In de loop van de eerste helft ebde het aanvankelijke offensief van Nieuwerkerk weg en was het overwicht aan DHC. De beste kans voor de bezoekers kwam kort voor de rust na een dieptepass van Luis Tumba op captain Serbony, die echter andermaal ten val kwam zonder dat hier een vrije trap op volgde, waardoor de kans voorbij was.

  Na de rust bracht het Delftse trainersduo Wim Baggerman en Burak Uyar een aantal wissels aan in hun team, zonder dat dit aanvankelijk tot scoringskansen leidde. Nieuwerkerk kreeg nu wel enige mogelijkheden, maar een eerste verre inzet ging voorlangs het doel, terwijl een tweede poging op de tweede paal belandde en vervolgens naast ging. Een serie hoekschoppen van de thuisclub waren enigszins gevaarlijk, maar leidden slechts tot kopballen of schoten naast of over het doel, dan wel dat DHC-doelman Oussama Zayzaoui eenvoudig de bal uit de lucht kon pakken. Pas na 81 minuten noteerden we van de kant van de groen-zwarten het eerste serieuze schot binnen de Nieuwerkerkse palen: een door invaller Dominique Ahanhanzo opgezette aanval belandde via Serbony bij Joey Klijn, maar Nieuwerkerk-goalie Kevin de Geus keerde de bal. De laatste wapenfeiten waren ook voor de groen-zwarten. Een voorzet van Ahanhanzo bereikte via Serbony de inkomende Uzuell Koempai die de bal in het net schoot, maar scheidsrechter Pieterman keurde deze treffer af vanwege buitenspel. De DHC-ers waren er van overtuigd dat dit niet zo was, maar de arbitrale beslissing werd uiteraard niet meer gewijzigd. In blessuretijd speelde de ingevallen Sidney Kaffa de bal breed op Serbony, die op de rand van het strafschopgebied inschoot maar zijn schot werd door een Nieuwerkerkse verdediger geblokkeerd. Kort daarna floot arbiter Pieterman voor het eindsignaal. Nieuwerkerk voelde zich tekortgedaan, DHC vond eveneens dat ze tekortgedaan waren gezien de in de eerste helft niet-gegeven strafschop én het afgekeurde doelpunt kort voor het eindsignaal. Er moest echter ook erkend worden dat Nieuwerkerk in bepaalde fases enige mogelijkheden had gehad en dat met name hun hoekschoppen redelijk gevaarlijk waren. De groen-zwarten mochten bovendien bij zichzelf te rade gaan over het feit dat het eerste schot binnen de palen van het vijandelijke doel pas na 81 minuten werd gelost. De 0-0 was daarmee uiteindelijk een logisch resultaat.

  DHC bleef na dit gelijke spel op de 10e plaats staan met 12-12, terwijl Nieuwerkerk op de 11e plek blijft met 12-10.

 • DHC verliest aan de Bras met 0-1 van VFC Zat-1

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 27-1-24

  In een rommelig en ook ‘onstuimig’ duel misten zowel DHC als VFC vele kansen, waarbij wonderlijk genoeg pas in de eindfase en dan ook nog slechts éénmaal werd gescoord. Na de winterstop hervatte het hooggeplaatste VFC vorige week de competitie, maar verloor daarin thuis verrassend van HBSS met 0-1. Het uitduel van DHC bij koploper CION was vorige week echter afgekeurd, waarmee de groen-zwarten pas nu voor het eerst sinds 9 december weer in het veld kwamen in een wedstrijd om de punten.

  VFC begon heel energiek en aanvallend aan de wedstrijd, kennelijk met de bedoeling om zich te revancheren voor de nederlaag van vorige week. DHC moest in die beginfase duidelijk naar achteren, waarbij in de eerste twintig minuten met name doelman Oussama Zayzaoui erin slaagde om tegentreffers te voorkomen. Viermaal was het Zayzaoui die een doelpunt kon voorkomen. Pas na enige tijd kon de thuisclub zich onder de druk uit spelen. Slechts sporadisch kon DHC iets aanvallends laten noteren. Nadat na een kwartier spelen een schot van Joey Klijn vrij eenvoudig was gestopt door VFC-goalie Max Verkade, ging halverwege de eerste helft een schot van Angelo Groen net naast het vijandelijke doel. Vervolgens was het weer de beurt aan de Vlaardingers. Nadat eerst een inzet van hun kant net naast het Delftse doel was gegaan, werd na ruim een half uur na een hoekschop door VFC op de paal gekopt. Het laatste wapenfeit kwam – kort voor het rustsignaal van arbiter Marcel Smit (Monster) – op naam van DHC-aanvoerder Giovalli Serbony, maar zijn inzet werd door VFC-doelman Verkade ternauwernood gekeerd.

  Tijdens de rust was vrijwel iedereen het erover eens dat thuisclub DHC niet ontevreden mocht zijn met de 0-0 ruststand, want hoewel beide teams nogal wat kansen hadden gemist dan wel gekeerd hadden gezien door de tegenstanders, betrof dat in meerderheid kansen voor VFC. Na de hervatting bleek al snel dat DHC veel beter uit de kleedkamer was gekomen dan voor de thee. De wedstrijd werd evenwichtiger, waarbij DHC nu veel vaker aan de andere kant kwam en ook vaker gevaarlijk werd. Hoewel ook de eerste helft onderling soms al wat onvriendelijk was geweest, was dit in de tweede helft helaas nog veel vaker het geval. Dat leidde tot onderbrekingen, mislukte theatrale valpartijen, onderlinge discussies en ergernissen. Er was wel strijd, maar dat ging niet gepaard met heel goed voetbal. Scheidsrechter Marcel Smit deed dit alles echter af met slechts twee gele kaarten, evenwichtig verdeeld over beide teams en daar mocht niemand over klagen. Halverwege de tweede helft leek DHC een voorsprong te nemen, maar het uitstekende schot van Serbony vanaf de 16 meterlijn belandde buiten bereik van de VFC-doelman op de onderkant van de lat. De bal stuitte vervolgens net voor de doellijn weer terug het veld in. Beide ploegen bleven vervolgens proberen om de waarschijnlijk beslissende openingstreffer te scoren. VFC slaagde daar na 81 minuten in, op dat moment toch nog vrij onverwachts. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd genomen door Nordin van Mil, waarna de bij de 1e paal vrij opduikende Kelvin Betcke eenvoudig kon inkoppen: 0-1. De thuisclub zette daarna in de resterende minuten alles op alles om de gelijkmaker te forceren, waarbij in de blessuretijd ook doelman Zayzaoui zich nog bij het VFC-strafschopgebied vertoonde. De verwoede pogingen van Delftse zijde stuitten op een geel-zwarte muur van verzet. Schoten van onder meer aanvoerder Serbony en invaller Jurgylio Limon werden geblokkeerd, een heel goed schot van de mee opgekomen verdediger Anass Attahiri werd door een VFC-speler ternauwernood van de doellijn getrapt, waarna in de rebound het volgende schot van Attahiri een prooi voor doelman Verkade werd. Kort daarna floot scheidsrechter Smit voor het eindsignaal. VFC vierde de overwinning, een aantal DHC-ers stortte moegestreden en teleurgesteld op de grond.

  Een spannende, enerverende en zeker niet-saaie wedstrijd was gespeeld, waarbij VFC met 0-1 de winnaar was. Op grond van de eerste helft was dat eerlijk gezegd niet onterecht. De Vlaardingers staan na deze speeldag op de vierde plaats (12-22), terwijl DHC nu op de tiende plek is terug te vinden (met 11-11). Volgende week speelt VFC thuis tegen Berkel, terwijl DHC moet afreizen naar Nieuwerkerk, dat met 11-9 slechts één plek onder de groen-zwarten staat.

 • Zevenklapper voor Nootdorp tegen DHC: 7-1

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 14-12-23

  Donderdagavond 14 december was een mooie gelegenheid voor sv Nootdorp en DHC om nog net voor de winterstop een oefenpartij te spelen, als sluitstuk voor de feestdagen. Met name voor eersteklasser Nootdorp – dat na 10 wedstrijden met nog slechts één overwinning en de doelcijfers 11-25 vrij troosteloos onderaan staat - leek dit een mogelijkheid om een keer een zege te behalen, dan wel om te proberen eens wat te scoren. Voor tweedeklasser DHC was het een oefenwedstrijd tegen een tegenstander waar vorig seizoen in de competitie nog tegen gespeeld werd (uit dik verloren, thuis het enige punt van het hele seizoen gehaald).

  Ondanks genoemde uitgangsposities brachten beide trainersduo’s - zowel Jeroen Struijs en Dick Sloos (Nootdorp) als Wim Baggerman en Burak Uyar (DHC) – vele van hun wissels en spelers uit de ondersteunende teams in het veld. De ‘vaste’ basis was bij beide teams grotendeels afwezig, bovendien werd er gedurende de wedstrijd volop gewisseld. Wat betreft het oefenen van de aanvalskracht, begon de thuisclub goed, want nog in de beginminuut stond het al 1-0, via een rake kopbal na een hoekschop. DHC speelde vervolgens een lange periode overigens vrij aardig, waarbij Nootdorp werd teruggedrongen. Maar halverwege de 1e helft leidde een snelle aanval van Nootdorp toch tot de 2-0. Kort voor het rustsignaal verdween een Nootdorps schot via een DHC-verdediger onhoudbaar in het doel en dat was 3-0. Na de rust en de nodige wissels liep de score geleidelijk op tot 6-0 halverwege de tweede helft. Na 80 minuten zorgde DHC-er Nabil el Ousrouti eindelijk voor een tegentreffer door de bal vanaf de zijlijn in de verre kruising te schieten. In de slotseconden schoot Nootdorp echter toch nog de 7-1 binnen. De Nootdorpse doelpunten werden gescoord door Max Beune en Koen van der Gaag (beiden 1x), terwijl Joey van Maaren maar liefst 5x doel trof. Met deze zevenklapper én die vijf goals van Van Maaren heeft Nootdorp in ieder geval het net weer ruimschoots gevonden. Nu moet men hopen dat dit na de winterstop nog steeds het geval is. DHC zal zich gerealiseerd hebben dat aardig voetballen op het middenveld gekoppeld moet worden aan effectief verdedigen én aan het creëren en benutten van kansen. Nu voor beide teams eerst maar even de feestdagen en de winterstop goed doorkomen, waarna nog meer dan de helft van de competitiewedstrijden wacht.

 • DHC blameert zich met 4-1 nederlaag bij Verburch

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 9-12-23

  Onder erbarmelijke weersomstandigheden bonden in het Westland Verburch en DHC – onder leiding van de 23-jarige scheidsrechter Dirk Meijvogel (Katwijk) – de strijd aan. Voordat de meeste toeschouwers het in de gaten hadden, was het direct vanaf de aftrap – met nog slechts 39 seconden op het scorebord – 1-0 voor de thuisclub. De eerste Poeldijkse bal diep op links werd voor het doel gebracht, de DHC-verdediging liet de bal voor langs het doel lopen en met een sliding voorbij de tweede paal zorgde de inglijdende Vincent van der Knaap voor de 1-0. DHC leek hiervan niet echt beduusd te zijn, want het trok volop ten aanval. Een door Kubilay van Oosten aan Sinan Ocal geboden mogelijkheid strandde op Verburch-goalie Dylan Kuiper. Vervolgens raakte DHC-aanvoerder Giovalli Serbony de lat, terwijl kort hierna een door Ocal genomen hoekschop eveneens op de lat belandde. Een verre lob van Anass Attahiri ging wel over doelman Kuiper heen, maar belandde net naast het doel. Op dat moment waren er nog slechts tien minuten gespeeld. Nadat éénmaal DHC-keeper Oussama Zayzaoui in actie moest komen, hetgeen niet meer dan een hoekschop voor de thuisclub opleverde, maakte na 20 minuten uit een door Ocal genomen hoekschop Angelo Groen met een kopbal de gelijkmaker: 1-1. De aanwezige Delftse aanhang ging er nog eens goed voor zitten, of staan. Maar al binnen enkele minuten viel er aan de andere kant een doelpunt, doordat na 24 minuten de op links diepgaande Max Spilker de uitkomende goalie Zayzaoui kon passeren: 2-1. Daarna trok opnieuw DHC ten aanval, maar verder dan een hele serie hoekschoppen in de slotminuten voor de rust kwamen de gasten niet.

  Na de doelwisseling was aanvankelijk Verburch meer in de aanval, gesteund door een stevige wind mee. De DHC-verdediging hield in deze fase stand, waarna DHC weer ten aanval trok. De beste kans noteerden we na 62 minuten voor captain Serbony, maar de Westlandse doelman Kuiper bracht uitstekend redding. Bij een snelle tegenaanval van Verburch ging Miquel van Dijk wederom diep, zijn inzet werd in eerste instantie gekeerd door DHC-keeper Zayzaoui maar uit de rebound wist Van Dijk alsnog te scoren: 3-1 na 72 minuten spelen. En nog leek het niet beslist, want DHC gaf niet op en bleef ten aanval trekken, zonder in dat laatste kwartier overigens echt gevaarlijk te worden. De wedstrijd werd na 85 minuten definitief beslist toen DHC-goalie Zayzaoui op de rand van het strafschopgebied de bal aan de voet had en zijn tegenstander Lucio Duivestein makkelijk dacht te kunnen uitspelen, maar daar dacht die tegenstander anders over. Duivestein veroverde de bal en kon deze vervolgens zeer eenvoudig in het lege doel schieten: 4-1.

  Verburch vierde vervolgens terecht de ruime overwinning, de eerste zege sinds vele weken. DHC droop af, vanwege de overvloedige regen en de blamerende ruime nederlaag, die onnodig was. Ook van Verburch-zijde werd gesproken over een geflatteerde zege, maar de vreugde bij de thuisclub was er niet minder om. Voor zowel Verburch als DHC begint nu de winterstop. De eerstvolgende competitiewedstrijd voor beide teams staat pas genoteerd op zaterdag 20 januari. DHC staat nu gedeeld 7e/8e met 11 uit 10, terwijl Verburch 9e staat met 10 uit 10. In deze poule (2e klasse D) met slechts 13 teams degraderen de nummers 12 en 13 rechtstreeks, terwijl de nummers 9, 10 en 11 in de nacompetitie tegen degradatie terecht komen. Zowel Verburch als DHC weten wat hen na de winterstop te doen staat.

 • DHC verzuimt wedstrijd eerder te beslissen, maar wint met 3-1

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 2-12-23 

  De groen-zwarte hoofdmacht ontving, onder winterse omstandigheden, aan de Delftse Brasserskade het Rotterdamse Neptunus-Schiebroek. Vandaag begonnen voor het eerst dit seizoen Anass Attahiri en Uzuëll Koempai, twee spelers die vorig seizoen ook al in DHC 1 speelden, in de basiself. De thuisploeg startte wat aarzelend aan de wedstrijd, waardoor de eerste aanvallen voor de gasten uit Rotterdam waren. Na een klein kwartier kwam DHC echter toch nog onverwachts op voorsprong toen de opkomende linksachter Joey Klijn langs de achterlijn richting doel ging en uit een moeilijke hoek van dichtbij doelman Marco Smits verraste: 1-0. Direct hierna liet de thuisclub goed aanvallend spel zien. Dit resulteerde al vijf minuten later in de 2-0 doordat Giovalli Serbony een voorzet vanaf de rechterkant van Angelo Groen keurig afrondde. Het was wachten op meer doelpunten, want DHC was op dat moment met goed voetbal oppermachtig. De beste kansen waren voor Kubilay van Oosten (net naast het doel), Serbony (schoot alleen voor de keeper vanaf circa 25 meter in maar doelman Smits redde keurig) en Sinan Ocal (schoot net langs de verkeerde kant van de paal). Pas kort voor het rustsignaal van de goed leidende arbiter Bas Oosterlaken (Oudewater) moest het scorebord weer bediend worden. Een door aanvoerder Serbony gegeven voorzet van de rechterkant werd door Kubilay van Oosten met een halve omhaal schitterend gepromoveerd tot doelpunt: 3-0. Met die ruststand mochten de Rotterdammers nog zeer tevreden zijn. De thuisclub had gezien het spel op een veel grotere voorsprong moeten staan, maar ook deze tussenstand zou genoeg moeten zijn.

  Hoe anders was het na de doelwisseling. Neptunus kwam veel feller uit de kleedkamers, DHC dacht kennelijk de winst al binnen te hebben. Al drie minuten na de hervatting stond het echter 3-1 toen invaller Karam Bensedjed vrij kwam tussen de DHC-verdedigers, waarbij wel andere Neptunianen maar niet hij buitenspel liep. Daarmee kwam Bensedjed alleen voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui die verrast en ook kansloos was op diens inzet: 3-1. Neptunus deed er nog een schepje bovenop, terwijl de thuisclub juist angstiger ging spelen. De enkele kansen voor de thuisclub liet men liggen, terwijl scheidsrechter Oosterlaken na 67 minuten de Delftse claim om een strafschop vanwege het onderuit halen van Koempai negeerde. Na 71 minuten was er een incident tussen de ingevallen Neptuniaan Richardson Hodge en DHC-er Dylan Durban, zonder dat de bal ook maar in de buurt was. Scheidsrechter Oosterlaken aarzelde geen moment en trok rood voor Hodge, waarmee Neptunus met 10 man kwam te staan. Maar ook hierna bleef DHC angstig en terughoudend spelen. De groenzwarten verzuimden ook tegen 10 man de wedstrijd definitief te beslissen. Neptunus had niets te verliezen en nam terecht alle risico om de aansluitingstreffer te forceren. Daar slaagde Neptunus niet in, terwijl DHC er ook niet in slaagde om nog een treffer te scoren. Daarmee kwam het einde met 3-1. DHC was de terechte winnaar, maar men had het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt.

  Door deze zege staat DHC nu met 11 uit 9 op de zevende plaats, terwijl na de uitslagen van vandaag Neptunus-Schiebroek met 4 uit 8, samen met stadgenoot Hillegersberg, op de gedeelde 12e/13e plaats staat. Komende zaterdag, de laatste speeldag voor de winterstop, speelt DHC uit tegen Verburch, dat met 7 uit 9 momenteel 10e staat. Na de winterstop wordt de competitie hervat op 20 januari a.s.

 • Nuttige oefenpartij tussen DHC en TAC’90 (1-4)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 21-10-23

  Op de vroege zaterdagmiddag – aanvang 12.00 uur – speelden DHC (2e klasse) en TAC’90 (1e klasse), dat onder leiding staat van voormalig DHC-trainer/coach Arie van der Padt, in het Stadion aan de Delftse Brasserskade een nuttige oefenpartij. Oefenmeesters Wim Baggerman / Burak Uyar aan Delftse zijde Arie van der Padt van TAC’90 wilden in deze wedstrijd de (licht) geblesseerden sparen en juist andere spelers wat meer speelminuten geven. Zo ontbraken aan beide kanten diverse basisspelers geheel of gedeeltelijk. De wedstrijd stond onder leiding van de pas 19-jarige Ryan Smal uit Uithoorn (Noord-Holland), die overigens heel goed leidde.

  Hoewel de bezoekers al na acht minuten op een 0-1 voorsprong kwamen door Yassin Irzi, die na een vrije trap doeltreffend inkopte, verliep het spelbeeld in de eerste helft vrij evenwichtig, waarbij beide teams diverse mogelijkheden hadden, maar DHC opnieuw weinig doeltreffend bleek. Zo kreeg na 39 minuten DHC-er Marcus Slagveer een zeer riante kans om de gelijkmaker te scoren, maar helemaal alleen voor de TAC-doelman was het toch laatstgenoemde die redding bracht. Direct na de doelwisseling was het opnieuw Yassin Irzi die kon scoren. Uit een voorzet vanaf de rechterkant kon hij de bal bij de tweede paal ongehinderd en daarmee heel eenvoudig in het doel tikken: 0-2. Na 52 minuten wisten de groen-zwarten dan toch iets terug te doen, dat ook op het scorebord tot uitdrukking werd gebracht. Een aardige solo binnen het strafschopgebied bracht Sinan Ocal kort voor het doel, waarna hij de bal netjes inschoot en de 1-2 op het scorebord bracht. Hoewel de wedstrijd ook daarna vrij evenwichtig bleef, was TAC’90 toch de sterkste. Een kwartier voor tijd leidde dit tot een aanval over de rechterkant via Mounir Madroni, die in de korte hoek DHC-goalie Oussama Zayzaoui wist te passeren (1-3). Kort voor het eindsignaal bracht Mounir Faloun vanaf de linkerkant de eindscore van 1-4 op het bord. Hiermee kwam een einde aan een nuttige oefenwedstrijd, die zonder twijfel nuttige informatie heeft opgeleverd voor de trainers aan beide kanten.

 • DHC boekt met 0-1 eerste zege sinds anderhalf jaar

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 14-10-2023

  Vrijdagavond jl. in de Johan Cruijff Arena zagen we een enorm klasseverschil tussen Nederland en Frankrijk, maar met de 1-2 uitslag werd dat slechts zeer karig uitgedrukt. Zaterdagmddag bij Hillegersberg – DHC zagen we in feite hetzelfde. De groen-zwarte bezoekers waren heer en meester, het kwaliteitsverschil was op het veld voldoende zichtbaar, maar werd met 0-1 slechts zeer karig in de score tot uitdrukking gebracht.

  Het team van het trainersduo Wim Baggerman en Burak Uyar begon zeer gedreven aan de wedstrijd. Na twee eerdere 0-0 uitslagen en een kleine 2-1 nederlaag werd het hoog tijd voor een eerste zege, maar ook voor het maken van doelpunten. DHC was zeer actief en alert, zette voortdurend druk op de tegenstanders en het tempo werd zeer hoog gehouden. De thuisploeg moest zich beperken tot het tegen houden en wegwerken van de bal, zonder dat zij zelf ook maar één moment aan voetballen toekwamen. In het eerste half uur – waarin DHC heel goed speelde – regen de kansen voor de Delftse ploeg zich aaneen, met name voor Sergio Calor en Quinten van Zweden maar Hillegersberg-goalie Rafhyson Henriques bracht steeds redding, terwijl een schot van Ouanis el Kadaoui over het doel ging. Na het eerste half uur deed de Delftse ploeg even een stapje terug. Desondanks was er na 35 minuten alsnog een goede kans op de openingstreffer toen een inzet van Brahim Karoumi op de paal belandde. Dezelfde Karoumi werd overigens halverwege de eerste helft in het strafschopgebied ten val gebracht, maar arbiter Orlando Duivestein (28 jaar, Rotterdam) zag hier niets strafbaars in. De Rotterdamse thuisclub kon, zoals al gemeld, hier niets tegenover stellen. Pas na een half uur spelen kwamen zij een keer in de buurt van het Delftse doel en het was in de blessuretijd van de eerste helft dat wij het eerste schot van de kant van Hillegersberg noteerden. De rust kwam, ondanks het grote overwicht van DHC, met 0-0.

  Na de doelwisseling zetten de groen-zwarten weer aan voor een offensief. Een doelpoging van Sergio Calor strandde op de Rotterdamse doelman Henriques, terwijl andere kansen steeds werden geblokkeerd, buiten de palen verdwenen of werden afgevlagd vanwege buitenspel, al dan niet terecht. Er werden aan beide kanten enige wissels toegepast. Het spel werd gehaaster en rommeliger, er waren van de kant van de thuisclub steeds meer overtredingen nodig om de bezoekers van scoren af te houden. DHC drong steeds meer aan, Hillegersberg probeerde te profiteren van de geboden ruimte. Na 70 minuten kende scheidsrechter Duivestein op circa 20 meter van het doel een vrije trap toe aan de groen-zwarten, die door Joey Klijn feilloos in de verre rechterhoek werd ingeschoten: 0-1. Een fraai en zeer verdiend doelpunt. De vreugde aan Delftse kant was groot omdat er dan eindelijk toch gescoord werd. Hillegersberg probeerde nog wel wat terug te doen, maar kon niet echt gevaarlijk worden, terwijl een kleine 10 minuten voor het eindsignaal een combinatie tussen Ouanis el Kadaoui en Brahim Karoumi de bal bij de opkomende invaller Jelle Pearson bracht, maar zijn inzet werd ternauwernood gestopt door de Hillegersberg-keeper. Doordat verdere doelpunten uitbleven kwam het einde van de wedstrijd met een 0-1 zege voor DHC.

  Deze 0-1 is voor DHC de eerste overwinning van dit seizoen, maar bovendien – na het zeer moeizame voorgaande seizoen met slechts 1 punt – de eerste zege sinds anderhalf jaar, toen op 15 mei 2022 thuis met 2-0 werd gewonnen van Sarto, toen nog in de zondag-1e klasse. Het is voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui en zijn verdedigers in vier competitiewedstrijden nu al voor de derde keer een ‘clean sheet’. Met na vier wedstrijden als doelcijfers 2-2 lijkt het verdedigend wel goed te zitten, maar het schort bij DHC vooralsnog aan scorend vermogen. Als dat er wel was geweest, dan was het kwaliteitsverschil tussen Hillegersberg en DHC niet beperkt gebleven tot een karige 0-1.

 • DHC blijft tegen koploper Oliveo steken op 0-0

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 7 oktober 2023

  Na twee wedstrijden was Oliveo met 6 uit 2 koploper in de 2e klasse D (na zeges met 6-2 op SC Monster en 0-2 bij Hillegersberg). DHC was met 0-0 thuis tegen Nieuwerkerk en een 2-1 nederlaag bij SC Monster met 1 uit 2 tegenvallend begonnen, maar bovendien had men onnodig punten laten liggen. Met deze cijfers begon Oliveo aan de Brasserskade als de duidelijke favoriet aan de wedstrijd, die onder leiding stond van Ed Pieterman. DHC begon zonder de geblesseerden Angelo Groen en Quinten van ’t Hoog.

  De groen-zwarte thuisclub speelde een verrassend goede eerste helft, waarbij Oliveo veelal op de eigen helft werd teruggedrongen. Al snel in de wedstrijd noteerden we een grote kans voor aanvoerder Giovalli Serbony, maar Oliveo-goalie Peter-Paul de Rotte wist op knappe wijze redding te brengen ten koste van een hoekschop. Later in het eerste spelbedrijf was een kopbal van Sergio Calor net niet voldoende in de hoek om resultaat te hebben. Na iets meer dan een half uur spelen claimden de DHC-ers na een duel binnen het strafschopgebied een penalty, maar een aantal minuten later schreeuwde Oliveo aan de andere kant net zo hard om een strafschop. In beide gevallen wees arbiter Peterman de protesten gedecideerd af en liet door spelen. De gasten uit Pijnacker kwamen voor de thee een aantal keren bij het DHC-doel, maar zonder echt gevaarlijk te worden. De rust kwam dan ook met 0-0.

  Ongeveer vijf minuten na de doelwisseling moest DHC-keeper Oussama Zayzaoui adequaat handelen om ten koste van een corner de openingstreffer te voorkomen. Na enig aandringen van de kant van Oliveo werd DHC geleidelijk aan weer sterker. De groen-zwarten waren in feite veel sterker dan de gasten, het wachten was op de doelpunten van de thuisclub. Die bleven echter alsmaar uit. Met nog ongeveer 10 minuten te spelen, kon invaller Marcus Slagveer alleen op Oliveo-doelman De Rotte af gaan, het vlagsignaal van de Oliveo-assistent riep vraagtekens op, maar deed arbiter Pieterman deze actie affluiten. Oliveo moest zich in de tweede helft verder beperken tot een aantal uitvallen, die via hun snelle voorwaartsen overigens levensgevaarlijk waren, maar door afdoende verdedigend werk aan DHC-kant geen resultaat hadden. Met name in de slotminuten drong DHC steeds meer aan om toch nog te scoren, daarmee toch weer ruimte biedend voor uitvallen van Oliveo. De aanvalsgolven van de groen-zwarten stuitten voortdurend op de Oliveo-verdedigers of uiteindelijk verdwenen de ingeschoten ballen over of naast het doel. Toen scheidsrechter Pieterman de overigens uitermate sportieve en probleemloze wedstrijd na enige extra tijd affloot, was het echter nog steeds 0-0. Na de eerdere 0-0 tegen Nieuwerkerk de tweede doelpuntloze thuiswedstrijd van de groen-zwarten.

  Koploper Oliveo verspeelde met dit gelijke spel hun eerste punten en verloor hiermee de koppositie. DHC was absoluut de betere partij maar wist zichzelf ondanks de vele kansen niet te belonen. Maar desondanks hebben de in redelijke mate opgekomen toeschouwers een hele aardige wedstrijd gezien.

 • DHC kampt met blessures en verliest bij SC Monster (2-1)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 30 september 2023

  SC Monster begon vorige week de competitie met een zware en onverwachte 6-2 uitnederlaag bij Oliveo. Hedenmiddag wilde Monster in de eerste thuiswedstrijd van deze competitie revanche nemen op het bezoekende DHC. De groen-zwarten verzuimden vorige week thuis te scoren tegen Nieuwerkerk, een wedstrijd die in een doelpuntloze Frits van Turenhout uitslag eindigde.

  Het team van DHC-trainer Wim Baggerman begon zonder de afwezige Gio Agostien en de geblesseerde Giovalli Serbony. Maar dat al na 20 minuten spelen ook Angelo Groen geblesseerd het veld moest verlaten, dat was een grote tegenvaller. Het zou kort na rust nog erger worden voor DHC. In de eerste helft kwam DHC al na 12 minuten op een 0-1 voorsprong toen Quinten van Zweden bij de tweede paal attent scoorde na een goede voorzet van de opgekomen rechtervleugelverdediger Brahim Karoumi. Drie minuten later kreeg Karoumi de kans op een tweede Delftse treffer, maar de doelman van de thuisclub, Willem-Jan Broch, bracht ternauwernood redding. Zoals al gemeld volgde na 20 minuten de door een blessure gedwongen vervanging van Groen door Marcus Slagveer. Van de kennelijke verwarring aan Delftse kant profiteerde SC Monster vrijwel direct, want na 22 minuten werd een inzet van Jordi van Maanen geblokt door DHC-er Michael van der Ende, maar met het nodige geluk belandde de bal buiten bereik van goalie Oussama Zayzaoui in de verre hoek: 1-1. Aanvankelijk bleef DHC echter toch sterker dan de thuisclub, maar diverse kansen bleven onbenut. In de slotminuten van de eerste helft was het dan weer Monster dat aandrong, maar ook dat leidde tot niets.

  Al twee minuten na de doelwisseling moest DHC-trainer Wim Baggerman Brahim Karoumi vervangen vanwege een blessure, terwijl nog eens twee minuten later ook Quinten van ’t Hoog om dezelfde reden het veld moest verlaten. Deze mutaties, naast de reeds bij de aftrap afwezigen en het al vroeg uitvallen van Groen, maakte het voor DHC wel erg moeilijk om nog sterk voor de dag te komen. Monster werd dan ook geleidelijk aan sterker en kreeg de kansen. Dit leidde halverwege de tweede helft dan tot de 2-1 voor de thuisclub, toen de diepgaande Jesper Warbout alleen voor Zayzaoui de bal beheerst in de hoek schoof. In de laatste tien minuten was het weer aan DHC dat probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de grootste kans kwam pas in blessuretijd toen een voorzet van Dominique Ahahanzo door Marcus Slagveer in het zijnet werd geschoten.

  Kort hierna floot arbiter Jeroen Noordhoek (Barendrecht) tot vreugde van het thuispubliek voor het einde. Monster had de eerste zege van deze competitie behaald. DHC moet daar nog op wachten.

 • DHC verzuimt te scoren tegen Nieuwerkerk (0-0)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 23 september 2023

  De eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2023/2024 in het Stadion aan de Delftse Brasserskade ging tussen DHC en Niewerkerk. Ondanks de voorafgaand aan de wedstrijd veelvuldig vallende regen waren behoorlijk wat toeschouwers nieuwsgierig hoe de seizoensopening zou gaan verlopen.

  De groen-zwarten begonnen enthousiast en met heel aardig voetbal aan de wedstrijd. Ze speelden grotendeels op de andere helft, waarbij Nieuwerkerk zich aanvankelijk moest beperken tot verdedigend werk. De duels waren soms wel eens wat stevig, maar over het algemeen was het een sportieve wedstrijd, maar wel vol passie en strijd. Scheidsrechter Ruben de Groot (Berkel) stelde zijn grenzen en kon uiteindelijk volstaan met twee gele kaarten voor de bezoekers. DHC kreeg via goed voetbal tal van kansen, maar éénmaal aangekomen bij het strafschopgebied ontbrak de precisie. De doelpogingen binnen de palen waren zeer beperkt. Na ruim een half uur spelen kwam de beste kans voor de thuisclub, maar de inzet van aanvoerder Giovalli Serbony belandde op de paal. In de eindfase van de eerste helft kwam Nieuwerkerk enkele keren bij het DHC doel, maar de groen-zwarte verdediging kwam hierbij niet echt in gevaar.

  Na de doelwisseling was de wedstrijd meer in evenwicht dan in het eerste gedeelte. Nu waren er kansen over en weer, maar aan beide kanten ontbrak het aan afmakers. Halverwege de tweede helft werd de opkomende DHC-verdediger Brahim Karoumi binnen het vijandelijke strafschopgebied tegen de grond gewerkt, maar arbiter De Groot wuifde de claim om een strafschop weg. Kort hierna werd een goed schot van invaller Quinten van Zweden een prooi voor Nieuwerkerk-goalie Finn Koudijs. Wonderlijk genoeg kreeg aan de andere kant Nieuwerkerk na 80 minuten de allerbeste kans op een doelpunt, toen scheidsrechter De Groot een overtreding van een DHC-verdediger naar de stip deed wezen. De inzet vanaf 11 meter van Nieuwerkerk-aanvoerder Stefan van der Vlegel was echter zodanig dat DHC-doelman Oussama Zayzaoui de bal klemvast kon pakken. In de slotfase werd aan de andere kant een kopbal van DHC-invaller Sinan Ocal een prooi voor Nieuwerkerk-doelman Koudijs. Daarmee kwam het eindsignaal met 0-0.

  Het publiek had een hele aardige wedstrijd gezien, waarin door beide teams om de overwinning werd gestreden, maar het aan de afwerking ontbrak. De man aan het scorebord had hiermee een rustige middag. Het seizoen is begonnen.

 • DHC ten onder tegen LFC (2-5)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Zaterdag 16/9/23

  De groen-zwarte tweedeklasser ontving aan de Brasserskade de Leidse eersteklasser LFC (het voormalige Boshuizen). Vooral in de beginfase werd er veelvuldig gescoord. Al na 7 minuten kwam LFC na een voorzet en een eenvoudige afronding op 0-1. Vrijwel direct hierna zorgde DHC-aanvoerder Giovalli Serbony aan de andere kant na een aanval over rechts afrondend voor de 1-1. Nog binnen het kwartier was het LFC dat na een actie langs de achterlijn en een fraai diagonaal schot uit een onmogelijke hoek de 1-2 inschoot. Hierna viel het scoren even stil, hoewel na 17 minuten Sidney Kaffa nog dicht bij een doelpunt kwam, maar zijn inzet belandde net naast het doel in het zijnet. De Leidse bezoekers waren gedurende de eerste helft echter duidelijk sterker dan de thuisclub. Na een klein half uur leidde dit tot de 1-3 nadat een Leidse speler kort voor het doel de bal mocht aannemen, kort draaide en de bal kon inschieten. Enige minuten later verschalkte een diepgaande LFC-er de uitkomende DHC-doelman Oussama Zayzaoui, die vorig seizoen nog uit kwam voor het toenmalige Boshuizen. Overigens speelde aan Leidse kant voormalig DHC-er Nabil Hadui. Nog voor het rustsignaal van scheidsrechter Arno Wateler (IJsselstein) maakte de diepgaande Serbony zijn tweede doelpunt van de middag door de bal fraai langs doelman Marijn van de Plas in de verre hoek te schuiven (2-4).

  Het was in de rust hoorbaar meer dan duidelijk dat DHC’s trainer/coach Wim Baggerman zeer ontevreden was over het Delftse verweer in de eerste helft. In de rust en ook gedurende de tweede helft bracht hij een aantal wijzigingen aan in de opstelling. In het tweede bedrijf was de wedstrijd wat gelijkmatiger, in ieder geval waren de doelpunten spaarzamer. Nu kreeg ook DHC een aantal goede doelkansen. Met name Sidney Kaffa was andermaal dicht bij een Delfts doelpunt, maar zijn inzet ging net naast het doel. Een kwartier voor het einde werd de wedstrijd definitief beslist toen een inzet van Leidse kant door een DHC-er net voor, op of achter de doellijn werd weggehaald, maar scheidsrechter Wateler besliste dat de bal achter de doellijn was geweest. Daarmee was het 2-5. Als er nog eventuele Delftse hoop op een gelijkspel zou zijn geweest, dan was dit nu definitief van de baan. De wedstrijd werd vervolgens uitgespeeld, wetende dat LFC vandaag de sterkste was.

  Met deze 2-5 voor LFC en de 5-1 winst van Antibarbari op UVS werd de eindstand in deze bekerpoule: 1. LFC 3-9; 2. Antibarbari 3-4; 3. DHC 3-2; 4. UVS 3-1. Hiermee is het bekeravontuur van DHC voor dit seizoen ten einde. Komende zaterdag (23 september, 15.30 uur) start dan eindelijk de competitie met de thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk.

 • DHC verliest nipt van competitiegenoot HBSS (0-1)

  Tekst: Wicher Schreuders 

  Aan de Delftse Brasserskade oefende dinsdagavond DHC tegen het Schiedamse HBSS. Beide teams komen in de competitie uit in de zaterdag 2e klasse D. Op het moment dat deze oefenwedstrijd werd afgesproken, was nog niet bekend dat ze ook bij elkaar ingedeeld zouden worden. Ondanks het feit, dat beide teams elkaar op 28 oktober a.s. in Schiedam voor de competitie zullen treffen, bleef de oefenafspraak staan.

  De beginfase was voor de Schiedammers, maar na een kwartier kwam DHC beter in de wedstrijd. De thuisclub verzuimde echter om minimaal één van de talloze kansen te benutten. Na 25 minuten stond na een corner ook nog eens de lat een openingstreffer van Dylan Durban in de weg. Maar ook daarna slaagden geen van beide ploegen erin te scoren, waarbij DHC de betere mogelijkheden had. Na de doelwisseling belandde een door Sinan Ocal keihard ingeschoten vrije trap, vanaf circa 35 meter, op de onderkant van de lat, kwam vervolgens net voor de lijn op de grond, waardoor ook nu een doelpunt uitbleef. Kort hierna ging een inzet van dichtbij van Quinten van Zweden over het doel. In de daaropvolgende aanval – na 54 minuten – strafte Schiedammer Ronald Anthony onnauwkeurigheid in de groen-zwarte defensie alert af door de bal op te pikken en eenvoudig in het doel te doen belanden: 0-1. Beide teams bleven met volle inzet op jacht naar meer doelpunten, maar waren hierin niet succesvol. Quinten van Zweden schoot nog een keer op de paal, terwijl DHC-goalie Oussama Zayzaoui aan de andere kant een inzet van HBSS tot hoekschop wist te verwerken. Een kwartier voor het eindsignaal van de 19-jarige Haagse arbiter Enne Vermeulen schoot een HBSS-er in vrije positie hoog over. Kort hierna kopte de ingevallen DHC-er Sidney Kaffa keurig in richting de verste paal, maar nu bracht de HBSS-doelman ternauwernood redding ten kostte van een hoekschop. Daar bleef het bij. Er werd niet meer gescoord, waarmee HBSS het duel met 0-1 winnend afsloot. De uitslag op 28 oktober in het eerste onderlinge competitietreffen is zonder twijfel voor iedereen belangrijker.

  Komende zaterdag (16 september, 15.30 uur) sluit DHC de bekerpoule af met een thuiswedstrijd tegen eersteklasser LFC.

 • DHC deelt de punten met Antibarbari (2-2)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: zaterdag 9/9/23

  In een zonovergoten Stadion aan de Delftse Brasserskade trad het team van oefenmeester Wim Baggerman in de tweede bekerwedstrijd aan tegen het Rotterdamse Antibarbari. Dat team staat al enige jaren onder leiding van de alom bekende Patrick Kok. De hoofdmacht van de Rotterdamse studentenclub komt dit seizoen uit in de zondag-tweede klasse met vrijwel alleen clubs uit West 1 (Noord-Holland en Utrecht). Vorige week verloor Antibarbari hun eerste bekerwedstrijd thuis met 2-3 van eersteklasser LFC (voorheen Boshuizen), terwijl DHC uit bij UVS met 1-1 eindigde.

  In de eerste helft begon DHC uitstekend. De groen-zwarten waren veel meer in balbezit dan de tegenstander en daarbij drukten ze de Rotterdammers terug op hun speelhelft. Aanvankelijk leidde dit niet tot serieuze doelkansen, maar na iets meer dan een kwartier spelen gaf Ouanis el Kadaoui vanaf links een uitstekende voorzet die voor het doel fraai werd ingekopt door de inkomende Angelo Groen: 1-0. DHC slaagde er in de volgende minuten niet in om het overwicht om te zetten in een ruimere voorsprong. Antibarbari bleek na een half uur erg effectief, want binnen twee minuten wist Patrick Barendse kort achter elkaar tweemaal uit voorzetten in te koppen. Daarmee was het ineens 1-2. In feite twee tegendoelpunten, die onnodig waren en door de thuisclub deels werden weggegeven. DHC had echter niet lang nodig om hiervan te herstellen. Korte tijd later was het Giovalli Serbony die bij de tweede paal een voorzet van links fraai in de verste hoek wist te koppen: 2-2.

  Na de doelwisseling bracht Giovalli Serbony met een fraaie pass Angelo Groen alleen voor de Rotterdamse doelman, Tom Rijkens, maar deze wist redding te brengen. Daarmee was het met de kansen voor DHC wel gedaan en was het overwicht en balbezit aan Antibarbari. Maar ook de Rotterdamse studenten kwamen niet tot scoren. Kort voor tijd bracht invaller Le-Shawn Lisse toch nog Groen in scoringspositie, maar andermaal was het de Rotterdamse goalie die goed ingreep. Daarmee kwam het eindsignaal van arbiter Ron Wolf (Berkel) bij 2-2. Een bevrijdend eindsignaal, want de warmte maakte dat zowel spelers als publiek al enige tijd naar dat eindsignaal en de verkoelende drankjes snakten. Opmerkelijk trouwens dat alle vier de doelpunten kopgoals waren.

  LFC won de tweede bekerwedstrijd thuis met 5-2 van UVS. Hiermee staat LFC nu op 6 punten, DHC op 2, UVS en Antibarbari beide op 1. Volgende week zaterdag (16 september, 15.30 uur) sluit DHC de bekerpoule af met een thuiswedstrijd tegen eersteklasser LFC.

  Foto's: De Ruiter Fotografie / www.deruiterfotografie.nl

 • DHC verliest nuttige oefenwedstrijd bij BVCB (2-0)

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: dinsdag 5/9/23

  DHC-trainer/coach Wim Baggerman oefende in Bergschenhoek tegen BVCB, maar maakte van de gelegenheid gebruik om weer diverse andere spelers in een wedstrijd actief te zien. BVCB, onder leiding van Dick Boereboom, eindigde afgelopen seizoen als 4e in de 1e klasse en werd pas in de nacompetitie uitgeschakeld voor promotie naar de Vierde Divisie. De mensen van de thuisclub hebben de indruk dat ze er in de afgelopen zomerperiode nog sterker op zijn geworden, dus de ambitie en inzet is hoog. In het veld bleek dat ook wel. BVCB had in grote delen van de wedstrijd de overhand en was meer in balbezit. DHC had het daar lastig mee, zeker in de beginfase. Na 6 minuten kwam BVCB dan ook al op 1-0 doordat een voorzet van de rechterkant door een van de BVCB-ers bij de 1e paal fraai werd ingekopt. In de periode hierna kwamen er een aantal goede kansen voor de groen-zwarten, maar met name twee inzetten van Le-Shawn Lisse verdwenen net langs de verkeerde kant van de paal. Vlak voor de rust bracht DHC-goalie Oualid Hammich fraai redding door een goede ingekopte bal over de lat te tikken. Na de doelwisseling zagen we na 7 minuten een voorzet van BVCB vanaf de rechterkant, die voor het doel eenvoudig kon worden ingetikt: 2-0. In het vervolg van de wedstrijd probeerden beide teams nog te scoren, maar echt gevaarlijk werd het niet meer. Scheidsrechter Gyuri Takacs floot dan ook uiteindelijk af bij een 2-0 eindstand. Dit na een volgens DHC-oefenmeester Wim Baggerman “leerzame wedstrijd, waarin ik veel wijzer ben geworden”.

 • DHC speelt met 1-1 gelijk bij UVS

  Datum: zaterdag 2/9/23

  In de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen hebben, in Leiden, zowel UVS als DHC kansen gehad om de volle buit binnen te halen. Omdat beide teams diverse kansen misten, eindigde de wedstrijd in 1-1.

  DHC speelde een goede eerste helft en was daarin dominant. UVS kwam tot slechts enkele goede aanvallen, waaruit wel – tegen de verhouding in – gescoord werd: 1-0. Bij DHC liet de afwerking het afweten. Toch kwam de Delftse ploeg van trainer Wim Baggerman op gelijke hoogte door een treffer van Giovialli Serbony. Met die 1-1 stand brak ook de rust aan. In de tweede helft wisselde Baggerman zijn complete voorhoede. De kansen voor DHC bleven komen, maar door het opdringen van de groen-zwarten kwamen er ook mogelijkheden voor UVS. Het passen naar de juiste speler liet aan beide kanten echter nogal te wensen over. Beide teams hadden de kans op een overwinning, maar men slaagde er niet in de verlossende tweede treffer te produceren. Het eindsignaal kwam daarmee bij 1-1.

 • DHC alsnog onderuit bij Sparta AV

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: dinsdag 29/8/23

  DHC startte op Nieuw Terbregge uitstekend in de oefenwedstrijd bij eersteklasser Sparta AV. Een voorzet vanaf rechts werd na 20 minuten spelen doeltreffend afgerond door Ouanis el Kadaoui. Kort hierna werd het zelfs 0-2 door een fraai doelpunt van Le-Shaw Lisse. DHC was in deze fase heel goed op dreef, maar richting het rustsignaal kwam Sparta terug in de wedstrijd. Dit leidde in de slotminuten tot de 1-2 uit een vrije trap vanaf circa 20 meter en ook nog tot de gelijkmaker van dichtbij na een korte draai. Daarmee was het 2-2 bij de rust.

  Na de doelwisseling en spelerswisselingen aan beide kanten was Sparta AV in de tweede helft beduidend sterker. Uit twee dode spelmomenten kwamen de Rotterdammers op een 4-2 voorsprong, alvorens DHC via een fraai schot van Sidney Kaffa vanaf de rechterkant de 4-3 kon aan tekenen. In de slotfase liep Sparta via een aantal dieptepasses, waardoor men alleen voor de DHC-goalie kwam, uit naar 6-3.

  Aan DHC kant keek men terug op een nuttige wedstrijd, waarbij men vooral in het eerste half uur goed voetballend tegenstand had geboden en verdiend op een 0-2 voorsprong kwam. Daarna duurde de wedstrijd eigenlijk te lang.

 • DHC wint met 2-1 van Wilhelmus

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: dinsdag 22/8/23

  Op een warme dinsdagavond oefenden DHC en Wilhelmus aan de Delftse Brasserskade tegen elkaar. Het werd – onder leiding van de 22-jarige scheidsrechter Rogelio van Driel (Monster) – een aardige en vooral nuttige oefenwedstrijd met een wisselend spelbeeld. DHC, met een aantal spelers die net terug van vakantie pas hun eerste speelminuten maakten, begon vrij sterk aan de wedstrijd, hetgeen al na 10 minuten tot de openingstreffer leidde. Een voorzet vanaf links van de opgekomen linkervleugelverdediger Anass Attahiri werd bij de 1e paal keurig ingeschoten door Marcus Slagveer: 1-0. Na 19 minuten noteerden we een mooie aanval, waarbij Jurgylio Limon een fraaie dieptepass oppikte voor de uitkomende Wilhelmus doelman, deze omspeelde maar vervolgens vanuit een moeilijke hoek de bal net niet in het lege doel wist te schuiven, maar voorlangs de verste paal. Daarmee bleef de op dat moment verdiende 2-0 uit. Hierna werd het spel van DHC steeds slordiger, waardoor het initiatief meer en meer aan Wilhelmus werd gelaten. Hoewel de gasten in de resterende tijd tot aan de rust veel meer aan de bal waren, wisten zij ondanks die veldmeerderheid niet te scoren.

  Na de doelwisseling kwam DHC heel wat scherper uit de kleedkamers, waardoor in de tweede helft DHC het meeste in balbezit was. Na 61 minuten leidde dit alsnog tot een volgende treffer. Vanaf de linkerkant werd de bal voorgegeven, waarna Sergio Calor de bal fraai inkopte: 2-0. Een kleine tien minuten later maakte Wilhelmus de aansluitende treffer via een zich in het strafschopgebied keurig vrij spelende Noah Saridjojo: 2-1. Hoewel met name de thuisclub nog een aantal kansen kreeg, werd er in het restant van de wedstrijd niet meer gescoord. Aan beide kanten zijn de trainers zonder twijfel weer wat wijzer geworden.

 • DHC eervol 2e in strijd om Stad Delft Bokaal

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: dinsdag 15/8/23 en zaterdag 19/8/23

  Op dinsdagavond 15 augustus jl. kwam DHC met een voorlopige 1e selectie uit in de voorronde van de traditionele strijd om de Stad Delft Bokaal. De 44e editie van dit toernooi vond plaats op de velden van Vitesse Delft en Sep, op Sportpark Tanthof-Zuid. De groen-zwarten startten tegen Concordia. DHC had een duidelijk overwicht, hetgeen in de 1e helft (wedstrijden van 2 x 20 minuten) echter nog niet tot doelpunten leidde. Na 8 minuten in de tweede helft kwam dan eindelijk wel de 1-0 in de boeken via een schitterend afstandsschot van Joey Klijn, dat onhoudbaar in de kruising verdween. Concordia trof éénmaal de onderkant van de lat, maar DHC liet een serie kansen onbenut. Het bleef daarmee in die 1e wedstrijd bij slechts 1-0.  In de slotwedstrijd van deze poule – nadat Wippolder met 3-0 van Concordia had gewonnen – was al zeker dat zowel DHC als Wippolder zich voor de finaledag hadden geplaatst. Daarmee was die spanning ervan af. Wippolder bleek in deze wedstrijd sterker dan de groen-zwarten, hoewel ook DHC kansen had om te scoren. Dat lukte echter niet, maar Wippolder slaagde daar wel in en deed dat driemaal, zodat het eindsignaal kwam met 3-0 voor Wippolder. Maar zoals al is aangegeven, kwamen beide teams terug op de finaledag.

  Die finaledag vond plaats op zaterdag 19 augustus. In de halve finale-poule waarin DHC uitkwam, begon SEP met een duidelijke 3-0 zege op Ariston’80. In de daaropvolgende wedstrijd van DHC tegen Ariston’80 was daarmee de doelstelling duidelijk, namelijk om minimaal ook met drie goals verschil te winnen. Via doelpunten van Quinten van ’t Hoog, Gio Agostien en Junior Okorocha werd die doelstelling gemakkelijk gehaald. In de beslissende wedstrijd tegen SEP ging het scoren moeizamer. Direct na de doelwisseling was het Quinten van Zweden die – na een uitstekende verre pass van Dominique Ahahanzo en een voorzet van Enoch Anomgbor – de 1-0 scoorde. Daar bleef het bij, waarmee DHC de finale bereikte.

  In de eindstrijd moest DHC net als in de voorronde aantreden tegen Wippolder, de bokaalhouder van vorig jaar. Direct vanaf de aftrap bracht een voorzet van Ouanis el Kadaoui de bal voor het doel bij Quinten van Zweden, die keurig wist te scoren: 1-0. Met goed gegroepeerd en combinerend voetbal was DHC lange tijd gelijkwaardig aan Wippolder. Pas 5 minuten voor het eindsignaal kwam Wippolder na een verdedigingsfoutje op 1-1. Het leek daarna op strafschoppen uit te draaien, maar twee minuten in blessuretijd kende de scheidsrechter vanwege hands van een DHC-er een penalty toe aan Wippolder. Deze werd benut, waardoor Wippolder met 2-1 het SDB-toernooi won. DHC mocht echter alleszins tevreden zijn om al in deze fase van de voorbereiding – met veel nieuwe spelers – als finalist zo goed voor de dag te zijn gekomen.

 • PGS/Vogel houdt DHC op 2-2

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 12-8-23

  Op de slotmiddag van het IM Leen van Mastrigt toernooi van PGS/Vogel trad de organiserende thuisclub aan tegen DHC. Eerder afgelopen week had PGS/Vogel met 1-1 gelijk gespeeld tegen Vredenburch, terwijl DHC met 3-2 had verloren van GDA. In een terug gekeerde heerlijke zomerzon traden nu PGS/Vogel en DHC op het natuurgrasveld aan onder leiding van scheidsrechter Pieterman.

  In het eerste bedrijf had DHC een duidelijke veldmeerderheid, maar mede door het wat hoge gras waren veel passes te kort en onnauwkeurig. PGS/Vogel slaagde er nogal eens in om de bal te onderscheppen maar kwam zelf in die fase nauwelijks aan aanvallen toe. DHC bereikte wel veelvuldig het andere doel, maar ook nu stond het vizier niet op scherp. Pas na 28 minuten kwam het eerste doelpunt op het scorebord. Een goede dieptepass van Sinan Ocal bereikte Giovalli Serbony die met slechts één keer raken de bal zeer fraai hoog over de uitgekomen PGS/Vogel doelman in het doel plaatste: 0-1. DHC bleef hierna aandringen, maar de thuisclub hield stand. Pas in de slotminuut van de eerste helft kwam PGS/Vogel een keer bij het DHC-doel, maar de bal ging naast het doel.

  Na de doelwisseling en de nodige wissels kantelde het spelbeeld. PGS/Vogel wist met veel strijdlust veelvuldig de bal te veroveren. Na ruim een kwartier spelen trok de thuisclub ook steeds meer ten aanval. Dit leidde tot twee doelpunten, beide uit spelhervattingen. Na 19 minuten werd een hoekschop vanaf de linkerkant in het drukke centrum ingekopt door Danny Geerman (1-1). Na precies een half uur mocht Danny Plugge aan de rechterkant van het strafschopgebied een vrije trap nemen, die hij verrassenderwijs hoog in de korte hoek plaatste, waarna de bal via de handen van DHC-doelman Oualid Hammich en de binnenkant van de paal in het doel belandde: 2-1. DHC herpakte zich hierna, want men wilde niet verliezen. Na 37 minuten spelen bereikte Emir Teze de diepgaande Le-Shawn Lisse, die de doelman omspeelde en vervolgens eenvoudig de 2-2 in schoot. In de slotminuut was het opnieuw Lisse die – nu na aangeven van Stefan Moreira – doel trof, maar scheidsrechter Pieterman nam het vlagsignaal van de (bijna constant vlaggende) PGS/Vogel grensrechter over. Daarmee werd het geen 2-3, maar bleef het 2-2.

  PGS/Vogel leek terecht tevreden met het behaalde 2-2 gelijkspel, terwijl men aan DHC-zijde weer wat wijzer was geworden. Een nuttige wedstrijd voor beide teams, in een heerlijk zonnetje. En met nog een aantal weken oefenvoetbal te gaan.

 • DHC verliest verrassend met 2-3 van GDA

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 8-8-2023

  Op de openingsavond van het IM Leen van Mastrigt toernooi van PGS/Vogel trad DHC aan tegen GDA. Onder leiding van scheidsrechter Antonio Gomes begon DHC voortvarend aan de wedstrijd, waarbij GDA in die beginfase voortdurend naar achteren werd gedwongen. De groen-zwarten bleken echter niet scherp in de afwerking. GDA was dat zeer zeker wel, want al bij de eerste keer dat zij bij het DHC-doel in de buurt kwamen was het raak. Een van achteren hoog aangespeelde bal werd door Steven de Ruiter ongeveer op de strafschopstip uitstekend aangenomen, waarna hij na de draai en twee kapbewegingen DHC-doelman Oussama Zayzaoui kansloos liet: 1-0. Vervolgens trok DHC weer volop ten aanval, soms met best aardig en verzorgd voetbal, maar zonder echt kansrijk te worden. Na 20 minuten raakte GDA eerst de lat en een minuut later deed een handsbal van DHC-er Helder do Rosario arbiter Gomes terecht naar de stip wijzen. GDA-aanvoerder Dennis Lubout zorgde vervolgens gedecideerd voor de 2-0. De aanvalsgolven van DHC waren er nog wel, maar langzamerhand werd juist GDA steeds sterker, vooral via de levensgevaarlijke Steven de Ruiter, zonder dat dit direct tot meer doelpunten leidde. Na 34 minuten bracht GDA-er Bradley Schoenmakers de bal van ver vanaf de zijkant in het strafschopgebied, waar de bal nog net werd geraakt door Jordy Taal waardoor DHC-doelman Zayzaoui wederom kansloos was: 3-0. Een verrassende tussenstand en dat nog voor de doelwisseling. GDA was duidelijk scherper in de duels en effectiever, hetgeen die tussenstand verklaarde.

  Na de rust trad DHC met een op veel plaatsen gewijzigd team aan, terwijl in de loop van de tweede helft nog volop werd verder werd gewisseld. De groen-zwarten waren na de doelwisseling duidelijk veel actiever en fanatieker in de duels, hetgeen een voortdurend veldoverwicht opleverde, waardoor GDA nauwelijks meer bij DHC’s invaller-doelman Oualid Hammich kwam. Na 18 minuten leidde dit tot een doeltreffende verre kopbal van Youri Thorig. Doelpogingen van Le-Shawn Lisse, Serkan Tuzlacik en de jarige Dominique Ahahanzo stuitten op de GDA-verdediging of gingen buiten de palen. Na 32 minuten spelen werd een goede voorzet van Sinan Ocal bij de 2e paal doeltreffend afgerond door Emir Teze, waarmee het 3-2 was. Het aandringen van DHC in de daaropvolgende minuten leidde niet tot de gelijkmaker, terwijl in de counter zelfs GDA nog even gevaarlijk werd. Al met al kwam het eindsignaal met een verrassende 3-2 zege van GDA.

  Maar wat zegt een uitslag, in deze fase van de voorbereiding. Ook nu zal het trainersduo Wim Baggerman / Burak Uyar weer een stukje wijzer zijn geworden van hetgeen ze op het veld hebben gezien. Zaterdag wordt het PGS/Vogel-toernooi vervolgd. DHC treedt dan om 14.30 uur aan tegen de thuisclub, PGS/Vogel.

 • DHC start oefenreeks met drie verschillende helften

  Tekst: Wicher Schreuders
  Datum: 5-8-2023

  Hoewel het rekenkundig gezien onmogelijk is, wilden de nieuwe DHC-trainers – Wim Baggerman en Burak Uyar – de oefenreeks starten met drie helften van ieder 45 minuten. Dit om zo veel mogelijk verschillende spelers op het veld te kunnen beoordelen. Aan de Brasserskade trad Zwarte Pijl uit Rotterdam aan, dat ook met veel spelers was gekomen. DHC trad aan met drie totaal verschillende elftallen, die ieder dus 45 minuten speelden.

  Het 1e deel bleek achteraf gezien het meest aantrekkelijke deel te zijn. DHC ging goed van start en creëerde gedurende dit wedstrijddeel kans op kans. Met name de voorwaartsen Le-shawn Lisse en Giovalli Serbony waren diverse keren dicht bij een doelpunt, maar het was steeds de Zwarte Pijl doelman die redding bracht en enkele andere keren ging de bal ongelukkigerwijs over of naast het vijandelijke doel. Na 19 minuten werd de opkomende DHC-middenvelder Quinten van Zweden op onreglementaire wijze ten val gebracht, hetgeen de uitstekend leidende 20-jarige scheidsrechter Jasper Langerak (Papendrecht) naar de stip deed wijzen. Van Zweden voltrok zelf het vonnis feilloos: 1-0. Kort voor het einde van dit wedstrijddeel kende arbiter Langerak terecht ook aan Zwarte Pijl een strafschop toe, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui keerde de ingeschoten bal keurig. Hierdoor sloot DHC dit deel met een 1-0 zege af.

  In het 2e deel van dit drieluik bleken de vervolgens aantredende elf DHC-ers onwennig in hun onderlinge samenspel. Het leek ook wel een stuk tammer en langzamer te gaan dan in het 1e deel. Dit leidde ertoe dat geleidelijk aan Zwarte Pijl de overhand kreeg. DHC kwam weinig meer bij het andere doel, maar de Rotterdammers kwamen steeds meer bij het door DHC te verdedigen doel. Ongeveer halverwege dit 2e gedeelte leidde dit kort achter elkaar tot twee doelpunten van de gasten. De eerste goal uit een nu wel gescoorde strafschop, de tweede goal uit de rebound na een hoekschop. Daarmee was het 0-2 in dit tweede deel van het drieluik, waarin DHC de mindere was van hun tegenstanders.

  In het slotakkoord van de wedstrijd trad weer een volgend DHC-team in het veld, waarin de thuisclub weer minimaal gelijkwaardig was aan de – ook weer volop gewisselde – tegenstanders. Ondanks goede mogelijkheden voor met name Sergio Calor (op de lat en redding keeper) en Nathan Prosetiko (lob net over) bleven doelpunten uit. Aangezien de Rotterdammers niet gevaarlijk werden, bleef het in dit bedrijf 0-0.

  Via 1-0, 0-2 en 0-0 telde het scorebord op tot 1-2, maar niemand die daar ook maar enig belang aan hechtte. De DHC-trainers Baggerman en Uyar hadden gedurende drie speelhelften een heleboel verschillende spelers aan het werk gezien. Ze waren hierdoor al een hoop wijzer geworden, maar ze zijn hiermee nog lang niet uitgepuzzeld. Ze hebben op dit moment, met een nu zeer grote hoeveelheid selectiespelers, de puzzel om hieruit de best functionerende teams samen te stellen. Gelukkig staan er naast een hele serie trainingen ook nog vele oefenwedstrijden op het programma in de komende weken. Pas daarna begint het echt.

 • Roosters en indelingen selectie en O23 - voorbereiding seizoen 2023/2024

  Wij hopen dat iedereen lekker aan het genieten is van het mooie weer. De zomer is net los, het is flink zonnig en het wordt binnenkort alleen maar beter. De eerste trainingen komen er namelijk aan! Eind deze maand zullen de selectie en O23 gaan beginnen met trainen. Hier is een mooi schema voor gemaakt dat zeer belangrijk is voor alle spelers (en ook interessant voor mogelijke toeschouwers). 

  Hieronder zijn de indelingen van de competities voor onze selectie en O23 te zien.

  Zaterdag

  DHC Zat-1 (2e klasse D)
  Berkel, CION, DHC Zat-1, HBSS, Hillegersberg, SC Monster, Neptunus-Schiebroek, Nieuwerkerk, Oliveo, Verburch, VFC, Vitesse Delft, Westlandia
  DHC Zat-2 (2e klasse G)
  Concordia 2, Delft 2, DHC Zat-2, DHL 2, DSVP 2, DWO 2, Full Speed 2, Oliveo 3, Semper Altius 2, SEP 2, Vitesse Delft 2, Wippolder 2
  DHC O23-1 (Divisie 4-I)
  BMT O23-1, DHC O23-1, Duno O23-1, HMSH O23-1, KMD O23-1, Laakkwartier O23-1, Scheveningen O23-1, SVC’08 O23-1

  Zondag

  DHC Zon-2 (Hoofdklasse A)
  Antibarbari 2, Concordia 2, Den Hoorn 2, DHC Zon-2, Graaf Willem II/Vac 2, HBS 2, Hoogland 2, HVV 2, Kampong 2, Quick 2, Sporting’70 2, Stompwijk’92 2, VOC 2

  Hier verder onder zijn de trainingsroosters te downloaden voor de voorbereiding. Door op de afbeelding te drukken zal je het overzicht downloaden. Bekijk dit dus vooral en zet het in je agenda, dan weet je wanneer je op DHC moet zijn!

 • Voorbereiding rooster selectie

 • Voorbereiding rooster O23

 • (Voorlopig) laatste transfernieuws seizoen 2023/2024

  De laatste update was weer een tijdje terug, maar er is deze zomer een record neergezet. Nog nooit kwamen zoveel spelers naar een club om de selectie te versterken. Ruim 40 spelers zijn er deze zomer bijgekomen, waaronder iemand die een halve finale van de KNVB beker heeft gespeeld! Daarnaast blijven er ook nog een hoop spelers die afgelopen jaar al voor ons speelde en zo gaan we volgend jaar met 2 selectie teams en een onder 23 elftal het seizoen aanvangen. Bij deze dus ook de (voorlopig) laatste update van nieuwe spelers.

  Giovally Serbony (ex Laakkwartier, Tonegido, FC Rijnvogels, Haaglandia, VVSB, Rijnsburgse Boys, Westlandia en RVC Celeritas)
  Nathaniël Prosetiko (ex AGB MASV en FC Skillz)
  Enoch Anomgbor (blijft bij DHC)
  Quinten van ’t Hoog (blijft bij DHC)
  Kubilay van Oosten (ex VUC en sv Houtwijk)
  Sinan Ocal (ex sv Houtwijk, sv Loosduinen, DUNO en ODB)
  Harun, Seyid en Jusuf Eren (ex VUC, VUC en SVL respectievelijk)
  Sem Daniël Muamba (ex Full Speed, Vitesse Delft, DHC, SK Raknovik, Jiskra Modra en Ytterhogdals IK)

  Een flinke lijst nieuwelingen met ook oude bekende, maar vooral een lijst met spelers die allemaal van harte welkom zijn op onze mooie club! Veel succes komend jaar!

 • Volgende transfernieuws seizoen 2023/2024

  Het gaat maar door! De volgende lading nieuwe spelers voor onze selectie is ook bekend. Aankomend jaar zullen de volgende spelers met ons gaan strijden voor de winst! De komende tijd hopen we nog meer spelers bekend te maken, maar eerst zal snel een update volgen over alle staf die ons gaat helpen aankomend seizoen!

  Oussama Zayzaoui (ex TAC’90 en FC Boshuizen)
  Djilanie Sewbalak (ex VUC en TAC’90)
  Ilhan Sentürk (ex TAC’90 en Verburch)
  Sidney Kaffa (ex VUC en sv Nootdorp)
  Youri Thorig (ex DSO en DWO)
  Marcus Slagveer (ex GDA, VELO, TAC’90 en DHL)
  Ouanis el Kadaoui (ex Leonidas, GLZ/Delfshaven, Te Werve en vv Hillegersberg)

  Welkom allemaal bij DHC en we gaan knallen komend seizoen!

  The only way is up!

 • Nieuw transfernieuws seizoen 2023/2024

  Een update is alweer even geleden, maar de technische staf van onze selectie heeft niet stil gezeten. Ondertussen is er daarom ook een flinke lading aan nieuwe spelers en staf aangetrokken! Het eerste deel zal vandaag bekend geworden en volg ons vooral voor de rest van de bekendmakingen.

  Kevin Cameron (ex DWO, DSO, Alphense boys en sv Nootdorp)
  Benito Bodmann (ex Velo, Westlandia en Duindorp SV)
  Brian Jansen (ex ODB en Duindorp SV)
  Khalid el Mankouzi (ex FC ’s-Gravenzande, Westlandia en HVC’10)
  Stefan Moreira (ex SV Houtwijk)
  Joey Klijn (ex RVC Celeritas)
  Dylan Durban (ex RVC Celeritas)

  Deze spelers zullen aankomend seizoen ook onze selectie gaan versterken.

  Welkom allemaal bij DHC en we gaan knallen komend seizoen!

  The only way is up!

 • Volgende transfernieuws seizoen 2023/2024

  TRANSFERNIEUWS

  De volgende lading nieuwe spelers en staff is ondertussen bekend!

  Afgelopen week zijn er weer 4 nieuwe spelers bekend gemaakt die de selectie van John de Letter komend seizoen gaan versterken!

  Silvion Darson (ex VUC en DWO)
  Sydney van der Goes (ex VUC, RKDEO en DSO)
  Emir Teze (ex RKAVV, VUC en DSO)
  Nino Rosini (ex Toofan)

  Daarnaast komt ook Dennis Young over van RVC Celeritas. Hij zal de rol van technische manager op zich nemen en zo samen met Peter Looijesteijn zich gaan richten op het vormen van een korte en lange termijn beleidsplan voor de selectie.

  Wederom welkom allemaal bij DHC en we gaan knallen komend seizoen!

  The only way is up!
 • Eerste transfernieuws seizoen 2023/2024

  TRANSFERNIEUWS

  De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn ondertussen hard onderweg!

  Gisteren hebben onze hoofdtrainer John de Letter en zijn nieuwe (van HVV overgekomen) assistent Burak Uyar beide een tweejarig contract getekend!

  Verder is René Stam aangetrokken als nieuwe keeperstrainer. De afgelopen 10 jaar figureerde hij als keeperstrainer van Ajax 1 en zal nu dus komend jaar bij DHC aan de slag gaan.

  Tot slot zijn er 6 nieuwe spelers aangetrokken:
  Lorenzo Bos (ex ADO en VUC)
  Michael van den Ende (ex Sparta Rotterdam, Neptunus en VUC)
  Junior Okorocha (ex FC Omniworld)
  Sergio Calor (ex Jong ADO en FC Dordrecht)
  Quinten van Zweden (ex Kranenburg en VUC)
  Danny Bouras (Ex Rethymiakos Griekenland)

  Welkom allemaal bij DHC en we gaan er komend seizoen wat moois van maken!

  The only way is up!