• Geschiedenis van de club

 • geschiedenis
 • geschiedenis
 • geschiedenis
 • Geschiedenis

  De geschiedenis van DHC

  DHC werd op 17 maart 1910 opgericht. De letters DHC staan voor Delfia Hollandia Combinatie, voortkomend uit twee kleine verenigingen eind 19e eeuw die in 1910 fuseerden. Dit betekent dan ook dat DHC het feest van het 100-jarig bestaan al heeft gevierd. DHC speelde in de periode 1932 tot 1949 en van 1951 tot 1955. In de toenmalige hoogste afdeling van het Nederlandse amateurvoetbal. De 1e klasse, met als tegenstanders Ajax, Feyenoord, Sparta, ADO en alle andere Nederlandse topclubs in die jaren. In 1955 werd in Nederland het betaalde voetbal ingevoerd, waartoe ook DHC toetrad.

  Betaald voetbal

  Terwijl DHC als zelfstandige amateurvereniging in 1966 terugkeerde naar de 4e klasse der amateurs. Ging de betaalde afdeling door als DHC’66. Na een jaar volgde een samengaan met Xerxes, waarna onder de naam Xerxes/DHC’66. In het seizoen 1967/68, was het seizoen dat ze in de eredivisie uit waren gekomen. In het team van toen speelden bekende spelers als Willem van Hanegem, Eddy Treytel, Chris Kronshorst en de helaas te vroeg overleden Hans Dorjee (oud-trainer van o.a. De Graafschap, PSV en Feyenoord en oud-bondscoach van het Nederlands elftal). DHC was dus inmiddels in 1966 noodgedwongen teruggekeerd naar de rijen der amateurs en moest vanuit de 4e klasse beginnen om het verloren gegane terrein trachten terug te winnen. Dit is gelukt, getuige het landskampioenschap bij de zondagamateurs in zowel 1981, 1983 als in 1985. DHC 2 werd kampioen van Nederland bij de reserve-elftallen in 1979, 1981 en 1995.

  Heden

  Momenteel speelt DHC in de eerste klasse, terwijl DHC 2 uitkomt in de reserve Hoofdklasse. Het groen-zwarte reserveteam degradeerde in 2010 na maar liefst 33 seizoenen uit de hoogste reserveklasse. In 2011 werd al direct het kampioenschap in de reserve 1e klasse behaald. Hiermee keerde DHC weer terug op het hoogste reserveniveau. In 2013 degradeerde DHC 2 weer naar de reserve 1e klasse, maar na een ‘tussenseizoen’ volgde in 2015 wederom een kampioenschap en daarmee terugkeer naar de reserve Hoofdklasse.

  Eigen jeugd

  DHC steunt voor wat betreft de hoogste elftallen voornamelijk op de eigen jeugd. De jeugdopleiding heeft voor onze vereniging dan ook een hoge prioriteit. Via een goede opleiding krijgen jeugdspelers de kans om zich te ontwikkelen tot een volwaardige speler in de top van het amateurvoetbal.

  Kweekvijver talenten

  In de loop der jaren heeft DHC bewezen eveneens een goede “kweekvijver” voor betaald voetbalorganisaties te zijn. Regi Blinker (onder meer Feyenoord en Celtic, alsmede 3 interlands in het Nederlands Elftal), Bram Rontberg (onder meer ADO Den Haag en SC Cambuur), Wilco van Buuren (onder meer Ajax, FC Zwolle en ADO Den Haag) en Marcel van Buuren (onder meer Ajax en FC Groningen) zijn hier een goed voorbeeld van.

  Bekende speler nu

  Momenteel spelen nog steeds enige oud-DHC-ers in het betaalde voetbal, zoals Cees Toet (Sparta Rotterdam, RBC Roosendaal, Almere City, Ijselmeervogels en nu vv Unicum) Jurmain Blanchard (ADO Den Haag en heden bij Vitesse), Kevin Visser ( jong RKC, jong Ado Den Haag, Ado Den Haag, Helmond Sport en nu bij Fc Volendam), Robin Zwartjens (jeugd Feyenoord, jong Utrecht en debuut in betaald voetbal tegen Top Oss, beloften Ado Den Haag, nu speelt hij bij Spakenburg). Bij de vrouwen speelt overigens voormalig DHC-speelster Lineth Beerensteijn (ADO Den Haag, FC Twente en nu bij Bayern München) en Romy Speelman (ADO Den Haag, Fc Twente en nu weer bij ADO Den Haag) Meer bekende spelers die bij DHC hebben gevoetbald kunnen hier bekeken worden. Foto's en Video's van het verleden kunnen hier bekeken worden. 

   
  Geschiedenis van de club DHC