• Voetbalvereniging DHC, de club uit Delft

  Welkom,

  Bij voetbalvereniging DHC op de Brasserskade in Delft. Op deze website is alles te vinden over de voetbalvereniging DHC. Wanneer u iets niet kan vinden waarnaar u zoekt, kom dan gerust in contact met ons zodat wij u graag te woord kunnen staan. DHC (Delfia Hollandia Combinatie) is een Nederlands amateurvoetbalclub uit Delft, opgericht op 17 maart 1910. DHC heeft van 1955 tot juni 1968 betaald voetbal gespeeld, onder de namen DHC – 11 seizoenen - en DHC'66 en Xerxes/DHC’66 – twee seizoenen. De clubkleuren van DHC zijn zwart shirt met donkergroene verticale baan, witte broek en witte kousen. DHC speelt sinds 1960 aan de Delftse Brasserskade.

  De eerste jaren

  Voetbalvereniging DHC start zijn voetbalwedstrijden in Delft aan de Buitenwatersloot met vier elftallen. Al in 1916 moest de club enkele honderden meters verhuizen naar de Laan van Vollering. Toen nog onbebouwd terrein aan de zuidkant van Delft en de spoorlijn Den Haag - Rotterdam. Daar verrijst in 1928 een houten overdekte zittribune met een clubhuis. Ook de andere delen van het veld krijgen later tribunes. De maximale capaciteit van het stadionnetje ligt zo rond de 15.000 toeschouwers. Deze zijn er ook regelmatig. DHC startte haar competitie in de eerste klasse HVB (Haagsche Voetbal Bond). Hierin werd DHC kampioen in 1915 en promoveerde zodoende naar de derde klasse NVB (Nederlandsche Voetbal Bond).

  Verloop

  Het seizoen erop promoveerde DHC direct door naar de tweede klasse waar het moeite had zich staande te houden. In 1922 werd voor het eerst een trainer aangesteld: de Engelsman Gus Smith. Uiteindelijk bouwde de club succesvol door en werden kampioenschappen (van de tweede klasse) behaald in 1923, 1925 (tevens in dat jaar winnaar van de lokale ‘Zilveren Bal’-competitie), 1927 en 1930. Ieder keer moesten tegen andere clubs promotie-/degradatiewedstrijden worden gespeeld om promotie naar de eerste klasse maar dit lukte pas bij het kampioenschap van 1932. Net als het Haagse ADO beleefde DHC juist in de eerste oorlogsjaren grote successen. In 1941 werd het bijna afdelingskampioen maar moest de eer aan ADO laten. Daarna ging het elke jaar iets minder en in 1949 degradeerde DHC naar de tweede klasse KNVB. In 1951, na promotiewedstrijden met EBOH uit Dordrecht, kwam DHC weer in de eerste klasse terecht maar in 1953 volgde weer degradatie.

  Betaald voetbal

  In 1955 is overgegaan tot het betaalde voetbal; voetbalvereniging DHC begon op het laagste niveau. Dit was toen de Eerste divisie. De club eindigde onderin en werd daarom een seizoen later in de nieuwe Tweede divisie ingedeeld. Dieptepunt was de laatste plaats in het seizoen 1957/58. Een seizoen later volgde promotie naar de Eerste divisie door een tweede plaats. Bekende spelers uit die tijd zijn Piet van Miert, Cor van Galen, Karel Jansen (de latere oprichter van de spelersvakbond VVCS) en Joop Fluit. De opening van de nieuwe Delftse sportaccommodatie (mei 1960) aan de Brasserskade was een grote vooruitgang voor DHC. De accommodatie was voor die tijd zeer modern. Er verrees een geheel betonnen ring met staanplaatsen rond het veld en aan de zuidelijke kant een overdekte stalen tribune, inmiddels erkend als gemeentelijk monument. Het was een veelgebouwd model van architect van Stockkum, ook wel het Elascon model genoemd. Het nieuwe stadion kon 18.000 toeschouwers te gast hebben. In 1961 komt de eerste voltijds trainer op de loonlijst van DHC. De Oostenrijker Friedrich Donenfeld en eindigt DHC op de tweede plaats. Om een plaats in de eredivisie te kunnen bemachtigen moet een beslissingswedstrijd tegen De Volewijckers worden gespeeld. Na een in 2-2 geëindigde eerste wedstrijd verliest DHC de tweede wedstrijd met 3-1. In het seizoen 1961/62 wordt bijna weer gepromoveerd, nu is Fortuna Vlaardingen echter te sterk en wordt in de competitie om de KNVB beker de finale gehaald. Hier is Sparta op Spangen echter in de verlenging met 1-0 te sterk. Halverwege de jaren 1960 vallen, op een halvefinaleplaats in de KNVB beker na, de prestaties erg tegen. Het verloop onder de spelers is groot. Financieel en organisatorisch gaat het ook niet goed met DHC. Verloop onder voorzitters en tegenvallende bezoekersaantallen zijn niet goed voor de continuïteit.

  Voortbestaan

  Het voortbestaan van de club wordt in die tijd gevonden in een splitsing van de betaald voetbaltak en de amateurafdeling. Dit is een feit in juni 1966. De betaalde tak heet vanaf dan DHC’66. Toch heeft dit besluit vele negatieve gevolgen. Eén daarvan is dat de amateurtak veel leden verliest en het eerste amateurteam, wordt door de KNVB in de vierde klasse geplaatst. Ondanks de hoge verwachtingen krijgt DHC bij de gemeente Delft geen verdere steun en ook het bedrijfsleven laat het massaal afweten. Na negen wedstrijden in het seizoen 1965/66 staat de club onderaan. Het publiek begint te mokken en voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen RBC sloopt men het scorebord en de doelen in het stadion. In dat seizoen eindigt DHC als vierde van onderen. De KNVB stuurt ondertussen op sanering van een grote hoeveelheid betaald voetbalclubs aan. DHC dat opereert onder de rook van Haagse en Rotterdamse clubs wordt genoemd als een van de saneringskandidaten. DHC vindt echter dat als het sportief weer beter gaat, de toeschouwers vanzelf weer komen. In 1967 moet DHC'66 fuseren met het ook in moeilijkheden verkerende Xerxes uit Rotterdam.

  Fusie

  Op 19 mei 1967 werd in het Rijswijkse 'Hoornwyck' de fusie bekrachtigd. De fusie was gemaakt tussen Xerxes en DHC'66: de nieuwe naam wordt Xerxes/DHC’66. Het mag dan wel in de eredivisie uitkomen en wordt zelfs zevende. De club heeft met spelers als Willem van Hanegem, Eddy Treijtel, Chris Kronshorst en Hans Dorjee veel kwaliteit in huis en dit geeft DHC hoop. De fusie met Xerxes houdt slechts een seizoen stand. Een hoogtepunt is de 0-1-overwinning op Feyenoord in de Kuip. In 1968 valt het doek. Van Hanegem en Treijtel gaan naar Feyenoord en Dorjee naar het Haagse Holland Sport.

  Uit elkaar

  Xerxes en DHC gaan weer uit elkaar. Dhc home corona, de club vereniging geschiedenis. bijzondere leden beleid, regelgeving privacy policy. organisatie DHC vrijwilligers, vacatures lidmaatschap. inschrijven contributie uitschrijven, kleding webshop. fysiotherapie senioren, selectie overige senioren. jeugd bovenbouw onderbouw champions, league trainingsschema. talentendagen toernooien kalender sponsoring. onze sponsors sponsor worden, contact bekende spelers knvb.

   

  U kunt DHC ook vinden op Wikipedia

 • Geschiedenis van de club

 • geschiedenis
 • geschiedenis
 • geschiedenis
 • Geschiedenis

  De geschiedenis van DHC

  DHC werd op 17 maart 1910 opgericht. De letters DHC staan voor Delfia Hollandia Combinatie, voortkomend uit twee kleine verenigingen eind 19e eeuw die in 1910 fuseerden. Dit betekent dan ook dat DHC het feest van het 100-jarig bestaan al heeft gevierd. DHC speelde in de periode 1932 tot 1949 en van 1951 tot 1955. In de toenmalige hoogste afdeling van het Nederlandse amateurvoetbal. De 1e klasse, met als tegenstanders Ajax, Feyenoord, Sparta, ADO en alle andere Nederlandse topclubs in die jaren. In 1955 werd in Nederland het betaalde voetbal ingevoerd, waartoe ook DHC toetrad.

  Betaald voetbal

  Terwijl DHC als zelfstandige amateurvereniging in 1966 terugkeerde naar de 4e klasse der amateurs. Ging de betaalde afdeling door als DHC’66. Na een jaar volgde een samengaan met Xerxes, waarna onder de naam Xerxes/DHC’66. In het seizoen 1967/68, was het seizoen dat ze in de eredivisie uit waren gekomen. In het team van toen speelden bekende spelers als Willem van Hanegem, Eddy Treytel, Chris Kronshorst en de helaas te vroeg overleden Hans Dorjee (oud-trainer van o.a. De Graafschap, PSV en Feyenoord en oud-bondscoach van het Nederlands elftal). DHC was dus inmiddels in 1966 noodgedwongen teruggekeerd naar de rijen der amateurs en moest vanuit de 4e klasse beginnen om het verloren gegane terrein trachten terug te winnen. Dit is gelukt, getuige het landskampioenschap bij de zondagamateurs in zowel 1981, 1983 als in 1985. DHC 2 werd kampioen van Nederland bij de reserve-elftallen in 1979, 1981 en 1995.

  Heden

  Momenteel speelt DHC in de eerste klasse, terwijl DHC 2 uitkomt in de reserve Hoofdklasse. Het groen-zwarte reserveteam degradeerde in 2010 na maar liefst 33 seizoenen uit de hoogste reserveklasse. In 2011 werd al direct het kampioenschap in de reserve 1e klasse behaald. Hiermee keerde DHC weer terug op het hoogste reserveniveau. In 2013 degradeerde DHC 2 weer naar de reserve 1e klasse, maar na een ‘tussenseizoen’ volgde in 2015 wederom een kampioenschap en daarmee terugkeer naar de reserve Hoofdklasse.

  Eigen jeugd

  DHC steunt voor wat betreft de hoogste elftallen voornamelijk op de eigen jeugd. De jeugdopleiding heeft voor onze vereniging dan ook een hoge prioriteit. Via een goede opleiding krijgen jeugdspelers de kans om zich te ontwikkelen tot een volwaardige speler in de top van het amateurvoetbal.

  Kweekvijver talenten

  In de loop der jaren heeft DHC bewezen eveneens een goede “kweekvijver” voor betaald voetbalorganisaties te zijn. Regi Blinker (onder meer Feyenoord en Celtic, alsmede 3 interlands in het Nederlands Elftal), Bram Rontberg (onder meer ADO Den Haag en SC Cambuur), Wilco van Buuren (onder meer Ajax, FC Zwolle en ADO Den Haag) en Marcel van Buuren (onder meer Ajax en FC Groningen) zijn hier een goed voorbeeld van.

  Bekende speler nu

  Momenteel spelen nog steeds enige oud-DHC-ers in het betaalde voetbal, zoals Cees Toet (Sparta Rotterdam, RBC Roosendaal, Almere City, Ijselmeervogels en nu vv Unicum) Jurmain Blanchard (ADO Den Haag en heden bij Vitesse), Kevin Visser ( jong RKC, jong Ado Den Haag, Ado Den Haag, Helmond Sport en nu bij Fc Volendam), Robin Zwartjens (jeugd Feyenoord, jong Utrecht en debuut in betaald voetbal tegen Top Oss, beloften Ado Den Haag, nu speelt hij bij Spakenburg). Bij de vrouwen speelt overigens voormalig DHC-speelster Lineth Beerensteijn (ADO Den Haag, FC Twente en nu bij Bayern München) en Romy Speelman (ADO Den Haag, Fc Twente en nu weer bij ADO Den Haag) Meer bekende spelers die bij DHC hebben gevoetbald kunnen hier bekeken worden. Foto's en Video's van het verleden kunnen hier bekeken worden. 

   
  Geschiedenis van de club DHC