• Sportkleding wassen op de beste manier

  Als alles verloopt zoals het moet verlopen spelen alle jeugdteams in het komende seizoen in een nieuwe voetbaloutfit. Vooruitlopend plaatsen we voor het wassen van de kleding een aantal wasvoorschriften. Over de organisatie van het wassen komen we nader op terug.

  Meer wasmiddel en een heet programma voor de beste reiniging? Nee, zo simpel werkt het helaas niet. Hieronder geven wij een aantal richtlijnen voor het wassen van de sportkleding.

   Kies voor vloeibaar wasmiddel

  Gebruik je waspoeder of vloeibaar wasmiddel voor de wasmachine? Wanneer je jouw sportkleding gaat wassen is het slim om te kiezen voor vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel in poedervorm lost namelijk niet altijd 100% tijdens een wasprogramma. Hierdoor kunnen er resten achterblijven in je sportoutfit. Dode huidcellen blijven achter in de zeepresten, waardoor je kleding na het wassen nog steeds muf blijft ruiken.

  Sportkleding wassen met azijn

  Heb jij sportkleren die echt heel erg naar zweet ruiken? Week deze kleding dan 15 tot 20 minuten in een emmer met koud water, gemixt met een half kopje schoonmaakazijn. Azijn ontsmet en doodt bacteriën in je sportkleding, waardoor die nare zweetlucht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Na het weken gooi je het wasgoed in de wasmachine voor het normale programma (let hierbij wel op de richtlijnen voor het wassen van sportkleding). Zo kun je snel weer voetballen in een frisse outfit.

  Gebruik niet te veel wasmiddel

  Zoals al kort gezegd is het niet verstandig om meer wasmiddel te gebruiken dan normaal. Wil je sportkleding wassen? Dan is het tegenovergestelde juist waar. Je kunt beter iets minder wasmiddel gebruiken bij het wassen van jouw voetbal outfit. Wanneer je meer wasmiddel gebruikt dan nodig zal niet alles oplossen. Niet al het wasmiddel wordt goed uitgespoeld in de wasautomaat.

  Er kunnen zeepresten achterblijven in je kleding, waarin dode huid blijft zitten. Stinken je sportkleren nog steeds na het wassen? Grote kans dat je de schimmel ruikt die in de zeepresten vertoeft.

  Wasverzachter niet goed voor sportkleren

  Ben jij gewend om wasverzachter te gebruiken? Zacht wasgoed met een lekker geurtje is natuurlijk erg fijn, maar voor sportkleding is wasverzachter funest. Het kan namelijk de kwaliteit van je sportkleren verminderen. Zo verliest kleding zijn elasticiteit en ook delicate sportsetjes van lycra kunnen niet goed tegen wasverzachter. Toch zonde als je favoriete fitness outfit ineens niet lekker meer zit.

  Sporttenue binnenstebuiten wassen op 30 graden 

  Tijdens een intensieve training/wedstrijd verlies je veel zweet, huidcellen en andere afvalstoffen. Het is natuurlijk logisch dat deze voornamelijk aan de binnenkant van je sportkleding gaan zitten. Denk erom dat je jouw sportkleren binnenstebuiten in de wasmachine gooit. Zo wordt alle vuiligheid het best gereinigd. Bovendien bescherm je jouw favoriete setjes op deze manier tegen het vervagen van kleuren en prints.

  Wil je sportkleding bedrukken? Ook dan is het belangrijk om de kleren binnenstebuiten te wassen. Zo blijven jouw zelf ontworpen sportshirts langer mooi. Houd ook rekening met het strijken. Strijk nooit direct over de opdruk heen.